"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Erdészeti szakértők jelentkezését is várják az EIP-AGRI fókuszcsoportjaiba

Erdészeti szakértők jelentkezését is várják az EIP-AGRI fókuszcsoportjaiba

Az Európai Bizottság célja, hogy ösztönözze az agrárgazdaság területén az innovációt azáltal, hogy összekapcsolja a tudomány és a gyakorlat képviselőit. A Bizottság 2017. március 23-ig várja az alábbi kettő új EIP-AGRI fókuszcsoportba az érdekelt innovatív gazdálkodók, erdészek, tanácsadók, kutatók és egyéb érdekelt szereplők jelentkezését.


Új erdészeti gyakorlatok és eszközök az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodáshoz és hatásainak enyhítéséhez

Az európai erdők jelenleg az EU éves CO2 kibocsátásának mintegy 10% -át kötik meg és a megkötő képességük a következő évtizedekben innovatív gyakorlatokkal és eszközökkel tovább növelhető, azonban, ha nem vezetünk be megfelelő, fenntartható erdőgazdálkodási módszereket, ez az arány csökkeni fog. Az erdők is ki vannak téve az éghajlatváltozás hatásainak, amelyek a változó környezeti feltételek miatt - mint az egyre gyakoribb szélsőséges időjárási események és zavarok - növelhetik az erdők sérülékenységét. A Fókusz Csoport azokat a módszereket keresi, melyekkel növelhető az Unió területén lévő erdők alkalmazkodóképessége, figyelembe véve, hogy az erdők többféle funkciót és szolgáltatást is nyújtanak az uniós polgároknak.

Legeltetés a szén-dioxid megkötésért

A gyepterületek fontos, alacsony költségű és magas minőségű takarmányforrást biztosítanak a kérődzők számára. A legeltetés az egyes ökoszisztémák megőrzéséhez is hozzájárul, kifejezetten szükséges a meglévő biológiai egyensúly fenntartásához.

A fő témák:
- az intenzív termelési rendszerekben történő legeltetés, további lehetőségek a szén-dioxid megkötésének kihasználására, illetve
- az éghajlatváltozás hatásainak kitett legelőterületek.

A fókuszcsoportokba az Európai Bizottság Mezőgazdasági Főigazgatósága (DG AGRI) a jelentkezési lapon megadott adatok alapján választja majd ki azt a 20 főt, akik 2017 júniusában kezdik meg egy éven át tartó közös munkájukat.

A DG AGRI célja, hogy az EIP partnerségi hálózaton keresztül katalizálja az olyan jellegű innovációs tevékenységeket, amelyek javítják a termelékenységet, a fenntartható erőforrás-gazdálkodást az teljes értékláncban. A fókuszcsoportok munkanyelve az angol lesz.

A fókuszcsoportok részletes témaleírásait illetve a jelentkezés feltételeiről bővebb információt az alábbi kapcsolón keresztül angol nyelven kaphat.

Forrás: FM Sajtóiroda

Fotók: EIP AGRI

Hírszerkesztő: Nagy László