"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Elindult a pályafelújítás a Mátravasúton

Elindult a pályafelújítás a Mátravasúton

2018-ban kormányzati támogatás segítségével valósul meg a Mátra egyik fő turisztikai attrakciójának, a Mátravasútnak a felújítása. A kisvasúti fejlesztés az ország több kisvasútját érinti – mondta el a csütörtöki sajtótájékoztatón Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, melyből a Mátravasút 638 M Ft támogatásban részesült.

A tavasszal megkezdett, pályafelújításra vonatkozó közbeszerzési eljárás lezárult, az erdőgazdaságok közül elsőként a EGERERDŐ Zrt.-nél kezdődhet meg a felújítás. Múlt héten a nyertes cég átvette a munkaterületet és elkezdődött a tényleges terepi munka, melynek értéke 445 M Ft.

Dr. Jung László, az EGERERDŐ Zrt. vezérigazgatója beszédében ismertette a pályafelújítás főbb adatait, miszerint nyolcezer méter sínpárt fognak cserélni 24 kg/fm-es, nagyobb teherbírású sínre, melyhez szükséges 11 ezer talpfa is cserére kerül. Ehhez több száz köbméter ágyazati követ dolgoznak be a kivitelező szakemberek. Gyöngyösön és Gyöngyössolymoson összesen 5 db híd, 7 db útátjátó illetve a Zemaneki és Jánoskai megálló is megújul. A pálya felújítása két ütemben zajlik., először a gyöngyössolymosi szakasz, majd a Lajosházi szakasz újul meg.

A gördülőállomány felújítására külön közbeszerzési eljárás van folyamatban, mely a Gyöngyös városához szorosan kötődő Gyöngyi gőzöst is érinti. Emellett 3 db MK 48 -as mozdony kap új, környezetkímélő motort, és több vasúti kocsi padlózatának, oldaláfalának, vázrendszerének felújítását fogják elvégezni a kivitelezők.

Horváth László a térség országgyűlési képviselője bízik benne, hogy a kisvasutas pályázat szervesen fog illeszkedni a Mátra további fejlesztéséhez. Reményei szerint a Bükk-Mátra kiemelt turisztikai fejlesztési térség projekt keretében olyan attrakció fejlesztés valósul meg a közeljövőben, amely Mátrafüredet a Mátra kapujává teszi.

Bízunk benne, hogy fejlesztéseink hatására a Mátra turisztikai vonzereje tovább emelkedik, nő az utasbiztonság és még több turista választja kisvonatainkat, hogy kalandokkal teli csúcsélményekkel gazdagodhasson.

Forrás: EGERERDŐ Zrt.

Fotók: EGERERDŐ Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László