"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Az Erdei Piac több a hagyományos piacnál

Az Erdei Piac több a hagyományos piacnál

Az „Erdei Piac – Kóstolj és kirándulj!” nevet viselő vadonatúj kezdeményezés a Mozgó Piac Program, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Pilisi Parkerdő Zrt. összefogásával valósult meg. A régi piacok önfeledt közösségépítő hangulatát, a természet szépségét és rekreációs erejét, valamint a magyar kistermelők által szolgáltatott minőségi portékákat egy, a Parkerdő által nemrégiben felújított helyszínen sikerült egyesíteni.

A nonprofit, másfél évvel ezelőtt született Mozgó Piac Programot önkéntesek álmodták meg. A tudatos fogyasztást és a természetes eredetű élelmiszereket népszerűsítő, az ökológiai lábnyomunk méretét csökkentő kezdeményezés eddigi is különleges helyszíneken bukkant fel (irodaházakban, plázákban, állatkertekben), erdőszélen először 2015. június 7-én szervezték meg, nagy sikerrel: közel 20 árus kínálta a portékáját a csaknem 300 látogatónak. A havi rendszerességgel, vasárnaponként lebonyolított Erdei Piac helyszínéül a Budakeszi és Telki között található Hideg-völgyi erdészlak parkjára esett a választás, melynek felújítását a Pilisi Parkerdő Zrt. 2014 októberében fejezte be, a látogatók rendelkezésére bocsátva a megszépített erdei pihenőhelyet és parkolót.

A szervezők azzal a céllal hívták életre az Erdei Piacot, hogy a természetjáró és erdőkedvelő kirándulók, illetve Budakeszi és környékének lakosai megismerjék az erdő-mező kincseit, közvetlenül a termelőktől vásárolhassanak adalékanyagmentes, kistermelői és őstermelői termékeket, továbbá egy felhőtlen napot tölthessenek a szabadban, kirándulással és gasztronómiai élményekkel egybekötve. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara védjegye pedig garanciát jelent arra, hogy többek között a kézműves sajtok, sörök, lekvárok, szörpök, hústermékek, füstölt áruk, pisztrángok, sült kolbászok, gyümölcsök, zöldségek, gyógynövények, illetve zöldfűszerek valóban elsőrangú, hazai forrásoktól származzanak.

Az Erdei Piac – különleges helyszíni adottságaiból fakadóan – sokkal többet kínál egy hagyományos piacnál: a szervezők mindent megtesznek, hogy a többségben családostul, gyerekekkel érkező látogatóknak valóban egy felejthetetlen programforgatagban lehessen részük. A piaci standokon roskadozó finomságok és a gasztronómiai élmény mellett így hintaágyakat, homokozót és mászófalat is találhatnak az érdeklődők, de a helyszínen főzésre, kézműveskedésre, továbbá szalonnasütésre is van lehetőség, melyhez például a finom szalonnát közvetlenül a termelőktől lehet helyben beszerezni.

A rendezvény alkalomról alkalomra egyre bővülő programlehetőségekkel kecsegtet – a második Erdei Piacot július 12-én, a harmadikat augusztus 9-én rendezik meg –, hogy a hitvallásnak megfelelően az erdő szomszédságába telepített vásártér valóban sokkal többet nyújtson egy „mezei” piacnál.

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

Fotók: Pilisi Parkerdő Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László