"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Erdészek a jövő szolgálatában

Erdészek a jövő szolgálatában

Egy hónap leforgása alatt az EGERERDŐ Zrt. működési területén közel 900.000 db csemete kerül elültetésre a tavaszi erdősítési szezonban. A 12 fafaj közül legnagyobb nagyságrendben kocsánytalan tölgy csemete elültetésére kerül sor a korábban kitermelt erdők helyén, illetve olyan erdős területeken, ahol aszály, vadkár, faanyagmozgatás vagy más okokból kifolyólag csemetehiány lépett fel. A csemeték egy évesek, összértékük eléri a 20 millió Ft-ot. Az így megújuló erdős terület nagysága eléri a közel 87 hektárt.

A csemeteültetésen kívül további 17,5 hektáron makkvetéssel biztosítja a társaság az új erdő alapját. Ezt a területet elsősorban a vaddisznók elleni védelem érdekében kombinált elektromos kerítéssel veszi körbe. Szerencsés időjárás esetén, május végén már itt is földből kibújó magoncokat találhatnak, s így a tavaszi munkák eredményeként több mint 1.000.000 db csemete indulhat növekedésnek az Egererdő által vagyonkezelt erdőkben.

A beültetés közvetett költségei több mint duplájára növelik a fásítással kapcsolatos költségeket, amelyet az erdőgazdaság saját forrásból finanszíroz.

Az erdészek munkájának sikeres befejezéséhez nem elhanyagolható a megfelelő időjárás, hiszen mint tudjuk, a májusi eső aranyat ér!

Forrás: EGERERDŐ Zrt.

Fotók: EGERERDŐ Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László