2018. 02. 20. Ma Aladár, Álmos, Leó névnapja van. Pontos idő: 22:09
Ágazati, szakmai hírek

Erdész diák lett az Év Ifjú Természetfotósa! | 2017-11-24

Reinhoffer István a Roth Gyula SZKI diákja kapta a neves szakmai elismerést

A Magyar Természetfotósok Szövetsége november 7-én tartotta az Év Természetfotósa díjátadó ünnepségét és kiállításának megnyitóját a Magyar Természettudományi Múzeumban. Az Év Ifjú Természetfotósa díjat a Roth Gyula Erdészeti, Faipari, Kertészeti, Környezetvédelmi Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium 12. osztályos erdész tanulója, Reinhoffer István nyerte el, Ugróiskola című képével az ifjúsági kategória győztese lett.

Az év természetfotósa megmérettetést 25. alkalommal írta ki a naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége. Ez nemcsak Magyarország, de Közép-Európa legrangosabb természetfotó-pályázata. Reinhoffer István a nyertes fotó keletkezéséről mesélt.

– A képet Gemencen készítettem tavasszal. Két fotós barátommal, Fülöp Bálinttal és Horesnyik Ervinnel mentem egy egyhetes fotózásra. A szálláson kinéztem az ablakon, hogy esik-e még a hó, amikor megláttam a kerítésen játszó seregélyeket. Egyből csináltam pár képet, akkor még nem gondoltam, hogy egyikük lesz a győztes fotó.

– Mikor kezdtél el fény­képezni?

– 2010-től kezdve egyedül tapasztalom ki a fényképezés rejtelmeit, és még mindig tanulok új dolgokat. Amikor az időm engedi, a tanulás mellett szinte mindig kint vagyok fotózni. Ez nekem a kikapcsolódás, hogy a természetben lehetek, ahol egyedül vagyok. Nagylózson lakom, így gyakran járok a környék erdeibe fényképezni. Kedvenc témáim az állatok, de közel áll a szívemhez a tájkép és csillagok fotózása is.

– Mit gondolsz, mi a jó természetfotó és a sikeres természetfotós titka?

– Szerintem a legfontosabb, hogy a nézőket megfogja a kép. Ha ránéz az ember, akkor a kép tudjon mesélni. Fontos a kompozíció, a színek, maga a téma. Egy jó természetfotós titka a türelem és a szerencse. Nagyon sok energiát kell a fotózásba belefektetni: ilyen a hajnali kelés, a késő esti hazaérés, de néha éjjel is kint vagyok csillagokat fotózni. Valamikor órákat is kell várni ahhoz, hogy történjen valami érdekes. Ez néha kicsit unalmas, de megéri, ha már egy jó kép született aznap.

– Mi az a legegzotikusabb helyszín, ahova szeretnél eljutni fotózni?

– Alaszka és Kanada, ami nagyon tetszik, az ott élő állatok és a nagy gleccserek a hegyi patakokkal. Afrika is nagyon vonz az ott élő nagyvadakkal, illetve ragadozókkal, amelyeket egyedi látásmódban szeretnék megfotózni.

– Tizenkettedikes vagy, mik a terveid?

– A technikusi vizsga után szeretnék továbbtanulni erdőmérnöknek. Majd egy erdészetnél szeretnék elhelyezkedni, ahol a munkámmal együtt tudnám folytatni a fotózást.


 

Erdész diák lett az Év Ifjú Természetfotósa!
Forrás: Roth Gyula SZKI, Soproni Téma
Fotók: Roth Gyula SZKI
Hírszerkesztő: Nagy László
<< vissza
Indul a tavaszi vándortábor-vezető pedagógus továbbképzés

Indul a tavaszi vándortábor-vezető pedagógus továbbképzés | 2018-02-07

30 órás képzés, 30 kreditpont, képzési helyszínek szerte az országban


Fedezd fel az örökséged! – 2018.

Fedezd fel az örökséged! – 2018. | 2018-02-01

Folytatódik a középiskolások online erdőismereti versenye - Jelentkezés:február 25-ig!


Országos Erdészbált tartott az Egyesület Siófokon - képgaléria!

Országos Erdészbált tartott az Egyesület Siófokon - képgaléria! | 2018-02-01

Hagyomány, közösség, összetartozás
Imperial22 futárszolgálat