"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Erdészek a nyomtatványrengetegben

Erdészek a nyomtatványrengetegben

Komoly fennakadásokhoz vezethet a fakereskedelemben, hogy július 1-től megváltoztak az erdészeti nyomtatványok: a szakirányítók egyelőre beszerezni sem tudják az új papírokat. A szakemberek szerint ráadásul az adminisztráció bonyolítása a feketekereskedelemnek kedvez, s még nagyobb lesz az illegális tüzelő aránya a piacon.

Tisztelt Jogosult Erdészeti Szakszemélyzet, Tisztelt Erdészeti Szakszemélyzet! Ezúton szeretnénk tájékoztatni a Faanyagterméklánc-felügyelet– EUTR-szabályozás okán bekövetkezett fontos változásokról, amelyek egyes erdészeti nyomtatványok használatát is érintik – kezdődik az az elektronikus levél, melyet június harmincadikán kaptak meg a somogyi erdészeti szakirányítók. Akadt köztük, aki délután hat óra előtt néhány perccel.

Az e-mailből aztán kiderült, a július 1-től – azaz másnaptól... – hatályba lépő jogszabályi rendelkezések alapján az erdei fakitermelés, a kitermelt fából származó erdei faválasztékok szállítása már csak a nyomdai úton, vagy nyomtatványkitöltő programmal előállított, megfelelően kitöltött nyomtatványok használatával lehetséges.

– Amellett, hogy az utolsó utáni pillanatban jött az értesítés, még jól meg is bonyolították a helyzetet – magyarázta a lapunkhoz fordult somogyi erdészeti szakirányítók egyike. – Az ilyesfajta nyomtatványokat, például a műveleti lapot eddig kinyomtattam, sorszámoztam, s leadtam. Most viszont már a sorszámokat is igényelni kellett, ehhez persze ki kellett tölteni egy nyomtatványt, aztán a szám birtokában elmehetek egy nyomdába, s legyártathatom magamnak a szükséges papírokat. Merthogy a nyomtatványboltokban nem is hallottak ilyenekről.

S persze nem egyfajta nyomtatványról van szó, ez kell a szállításhoz, a kitermeléshez. A tájékoztató e-mail küldői is érezték, akad némi csont az eljárásban, így megjegyezték, július végéig a régi papírok is használhatók, legalábbis az Erdészeti Hatóság ellenőrzései során elfogadja őket.

– És rendőrség? A NAV? A NÉBIH? – tette fel a költői kérdést egy másik erdészeti szakirányító. – Mert ezek közül bármelyik leállíthat egy faszállítmányt. És ha valami nem stimmel, már meg is vonták az engedélyemet. A hivatalos tájékoztató szerint amúgy az érintetteknek érdemes összegyűjteni a különböző nyomtatvány-igényeket, s közösen megrendelni őket a nyomdáktól. Arról azonban már nem szól a levél, a 200–250 somogyi szakember hogyan egyeztessen ez ügyben.

– Azt fenntartások nélkül elhiszem, ha egyenként megyünk a nyomdákba, a kis darabszám miatt sokkal drágább lesz a rendelés, ráadásul biztosan nem végeznek egy hónap alatt – jelentette ki az egyik szakirányító. – Azt már kevésbé értem, miért nekünk kell ezzel foglalkozni, hiszen elvileg nem ez a munkánk. Éppen elég volt, hogy a fakereskedelemmel kapcsolatban mindent ránk zúdítottak, most még itt ez a rengeteg adminisztráció és utánjárás is, csak, hogy végezni tudjuk a munkánkat.

A férfi hozzátette: cseppet sem mellékesen: a fakereskedelem nagy részét nem is ők végzik, hanem a magánkereskedők. S ha az lenne az új eljárás célja, hogy a feketekereskedelmet visszaszorítsák, sokkal többet ért volna, ha öt százalékra csökkentik a tűzifa áfáját. – A kiskereskedőknek ugyanis nem kell ilyen procedúrán átesniük, persze igényelhetnek sorszámot, ha akarnak, de úgysem fognak – mondta egy másik szakember. – Maximum egy minimális mennyiséghez fogják, ezzel legalizálva tevékenységüket, és árulják tovább az illegális fát.

A szakirányítók szerint ugyanis ők csak az erdőgazdaságokból származó fáért tudnak garanciát vállalni, Dél-Somogyban viszont rengetegen „beszállítói” magánkereskedőknek: rönkönként lopják a fát az erdőkből, otthon tárolják, aztán egy-két-három köbméterenként eladják. – Ilyen fa mindig lesz a piacon, más kérdés, hogy a vevő semmilyen mennyiségi és minőségi garanciát nem kap, sok esetben még a kiszállított fajta sem stimmel – állította az egyik szakember. – Ha viszont a nyomtatványaink, illetve azok hiánya miatt leáll a szállítás, könnyen fahiány lehet a megyében. És a pluszköltségek miatt értelemszerűen a fa ára is emelkedhet. És akkor még kevesebben vesznek majd legális helyről tüzelőt...

Forrás: sonline.hu

Fotók: NÉBIH

Hírszerkesztő: Nagy László