"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Erdész kitüntetettek a nemzeti ünnep alkalmából

Erdész kitüntetettek a nemzeti ünnep alkalmából

A magyarok célja a szabadság volt, s ez a törekvés 1956-ban minden népnek példát nyújtott – mondta Fazekas Sándor az 1956-os forradalom ünnepén mondott beszédében. A földművelésügyi tárcavezető szerint a nemzeti felkelés megmutatta, hogy a magyar nép szabadságszerető: sosem fogadta el a zsarnokságot.

A forradalom jelképezi a bátorságot, mely bizonyítja, hogy a magyar nép nem ijed meg a nagyhatalmaktól sem. A magyarság hősies lázadása fordult szembe először igazán a sztálini önkénnyel. Nem számított, mekkora az ellenség túlereje: az őseink tették a dolgukat, hogy a nemzet fennmaradhasson. Akkor már elszálltak a kommunizmusra vonatkozó illúziók, az a tévhit, hogy a bolsevizmus képes megoldani az emberek problémáit. A baloldali illúzióknak vége szakadt, a magyarok pedig leleplezték a rákosista diktatúra igazi arcát - emlékeztetett Fazekas Sándor.

Ezt követően a tárcavezető egy emberöltő cselekvéseit vázolta fel ünnepi beszédében. A földművelésügyi miniszter hangsúlyozta: a mi nemzetünk volt a legbátrabb, hiszen elsőként tettünk bizonyságot, hogy a hit erősebb a félelemnél. A magyarok célja a szabadság volt, s ezzel minden népnek példát adott. Hozzátette: A jelenhez érve elmondhatjuk, hogy most is példát mutatunk összefogásból, kitartásból, s megvédjük az érdekeinket. Támadnak minket, ám 1956 emléke erőt ad nekünk, mert ma is a szabadság népe vagyunk – vélekedett Fazekas Sándor.

A miniszter az ünnepi beszéd után, az 1956-os Forradalom és Szabadságharc Emléknapja alkalmából

Életfa Emlékplakett Arany fokozata kitüntetést adományozott

Farkas Istvánnak, a Gemenci Erdő és Vadgazdaság Zrt. nyugalmazott erdészének, a szálkai erdészkerület területén hosszú időn át végzett kiemelkedő munkája elismeréseként. (A betegsége miatt később veszi át a kitüntetést.)

Dr. Gencsi Lászlónak, Nyugat-magyarországi Egyetem nyugalmazott tanszékvezető egyetemi tanárának, fél évszázados egyetemi oktatói tevékenysége, az erdőmérnök-hallgatók nevelése területén végzett munkája elismeréseként.

A miniszter Életfa Emlékplakett Ezüst fokozata kitüntetést adományozott

Nagy Lászlónak, a Zalaerdő Zrt. nyugalmazott vezérigazgató-helyettesének, a zalai és a magyar erdőgazdálkodás érdekében fél évszázadon át végzett kiemelkedő munkája elismeréseként.

A miniszter Életfa Emlékplakett Bronz fokozata kitüntetést adományozott

Alberti Istvánnak, az ÉSZAKERDŐ Zrt. nyugalmazott kerületvezető erdészének, a fehérkőlápai erdészkerület területén végzett kiemelkedő munkája, és értékteremtő tevékenysége elismeréseként,

Dr. Kosztka Miklósnak, a Nyugat-magyarországi Egyetem nyugalmazott intézetigazgató egyetemi tanárának, a környezet- és természetvédelmi érdekek érvényesítését, az erdészet fejlesztését szolgáló több mint négy évtizedes, magas színvonalú oktatói munkájáért,

Solti Imrének, a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. nyugalmazott erdészetvezetőjének, a gemenci erdők szolgálata, valamint reorganizációs tevékenysége elismeréseként,

Dr. Verbay Józsefnek, a minisztérium volt Erdészeti Hivatala nyugalmazott szakmai tanácsadójának, a magán erdőgazdálkodás működési feltételeinek kidolgozása, a hazai erdőtelepítési és fásítási programok kidolgozása területén végzett kiemelkedő munkája elismeréseként.

A miniszter Miniszteri Elismerő Oklevelet adományozott

Gyulai Gábornak, az ÉSZAKERDŐ Zrt. Miskolci Üzemigazgatóság igazgatójának, a faipar és az erdészet területén hosszú időn át végzett kiemelkedő munkájáért,

Sallai Évának, a Földművelésügyi Minisztérium Erdészeti és Vadgazdálkodási Főosztály ügyintézőjének, vadgazdálkodási területen, továbbá a FEHOVA kiállítások szervezési munkájában kifejtett tevékenységéért.

A miniszter Miniszteri Dicséret elismerést adományozott

Sztupár Péternének, a Minisztérium Horgászati és Halgazdálkodási Főosztálya főmunkatársának, erdészeti, halászati, vadászati szakigazgatási területen végzett közel másfél évtizedes kimagasló titkársági munkája elismeréseként.


Forrás: FM Sajtóiroda, kormany.hu,

Fotók: Nagy László/Erdészeti Lapok és FM/Pelsőczy Csaba

Hírszerkesztő: Nagy László