"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Erdészek és turisták ünnepelték együtt a 100 éves menedékházat

Erdészek és turisták ünnepelték együtt a 100 éves menedékházat

Április 26.-án szombaton, a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Magyar Turista Egyesület Esztergomi Osztálya közösen ünnepelte meg az esztergomi Vaskapu-hegyen épült Brilli Gyula Menedékház fennállásának 100 éves évfordulóját.

Az ünnepségen a szemerkélő eső ellenére is sokan gyűltek össze a ház előtt, ahol beszédet mondott Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója és Kassai Kálmán, az MTE Esztergomi Osztályának elnöke. A vendégek között ott voltak a turista egyesület esztergomi osztályának tiszteletbeli tagjai, mellettük pedig a névadó Brilli Gyula egész családja is fejet hajtott a nagy előd előtt – még a dédunokák is ott sorakoztak a díszes emléktábla és koszorú alatt.

Brilli Gyula, az Esztergomi Turista Egyesület egykori vezetője, az 1900-as évek elején az esztergomi turistaélet legfőbb motorja és a turistaegyesület egyik alapítója volt: tevékeny szerepet vállalt a ház megépítésében és kétszeri kibővítésében.

A tulajdonos Pilisi Parkerdő Zrt. 2011-ben kezdett bele a közkedvelt menedékház teljes körű felújításába, átépítésébe és kibővítésébe, aminek során alapvető cél volt az épület eredeti rendeltetési funkcióinak visszaállítása, az üzemeltetésnél pedig a természeti értékek védelme. A munkálatok végül 2012 decemberében értek véget, azóta a megújult és megszépült Brilli Gyula Menedékház ismét várja a turistákat, bicikliseket, természetjárókat és a családos kirándulókat.

A 404 méter magas csúcson található épület gyönyörű panorámájának köszönhetően népszerű kirándulóhely: szép időben be lehet látni Esztergomot, és a Garam torkolatának vidékét. A helyszínen jurta sátrak, állatsimogató, élményterasz, panorámaszoba, fürdődézsák, turista-pihenő és melegkonyha várja a kirándulókat, túrázókat. A 100 éves menedékház napjainkban kínált szolgáltatásai, programjai megtekinthetők a Pilisi Parkerdő honlapján is.

2013-2014-ben a Pilisi Parkerdő Zrt több turistaszállást is felújított a térségben. Az összesen 200 millió forint költségvetésű program keretében megújult a Som-hegyi Turistaház, a visegrád-mogyoróhegyi tábor, és Szentendrén a Kőhegyi Menedékház, május végére pedig elkészül Pilisszentlélek mellett a Fekete-hegyi Kulcsosház is.

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

Fotók: Pilisi Parkerdő Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László