"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Erdészek és rendőrök közösen felügyelik az erdők biztonságát

Erdészek és rendőrök közösen felügyelik az erdők biztonságát

Kiemelten fontos, hogy a Pilisi Parkerdő Zrt. kezelése alá tartozó területeken az erdészek és a rendőrök közösen lépjenek fel a falopás, környezetkárosítás és az illegális vadászat ellen. Ennek érdekében idén márciusban közel 150 fő körzeti megbízott és rendőrjárőr vett részt a Pilisi Parkerdő Zrt. konzultációin, amelyeket az erdőgazdaság a működési területét érintő rendőrkapitányságokon és főkapitányságokon tartott a jogsértések hatékony megelőzése érdekében. 

A Pilisi Parkerdő Zrt. még 2013-ban kötött együttműködési megállapodást a területén működő Pest megyei, Komárom-Esztergom megyei és Budapesti Rendőr-főkapitánysággal. A cél minden esetben a hatékonyabb fellépés az erdő- és vadászterületeken előforduló jogsértések (falopás, rongálás, orvvadászat, környezetkárosítás) megelőzése érdekében.

A konzultációkon egy általános tájékoztató keretében a Pilisi Parkerdő Zrt. szakemberei ismertették azokat a jogszabályokat, amelyek alapján az ellenőrzések során intézkedhetnek a rendőrhatóság, illetve az erdészeti szakszemélyzet tagjai, és a hivatásos vadászok. Emellett bemutatták az erdőgazdaságnál használt iratok mintáit, és minden rendőrjárőr megismerte, hogyan kell előírásszerűen vezetni és kitölteni ezeket a hivatalos okmányokat.

A konzultációk után az erdészek és a rendőrség munkatársai megállapodtak abban, hogy a hatékony és eredményes együttműködés, vagyis az erdőkben és a vadászterületen előforduló jogsértések felderítése és visszaszorítása érdekében továbbra is folyamatosan megosztják majd egymással ismereteiket és tapasztalataikat. Mivel az elmúlt időszakban az erdészeti munkatársak rendészeti képzésben részesültek, így a jövőben még hatékonyabb és eredményesebb lesz az erdei ellenőrzés.

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

Fotók: veol.hu

Hírszerkesztő: Nagy László