"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Az erdészeti ágazat legújabb fejlesztésű gépeit mutatták be Olaszországban

Az erdészeti ágazat legújabb fejlesztésű gépeit mutatták be Olaszországban

2014 november 12-16 között az EIMA kiállításon, Bolognában európai erdészeti és faipari fejlesztéseket mutattak be. Hasítógép, aprítékkészítő és láncfűrész is volt a legeredményesebb díjazottak listáján, melyekből néhányat az alábbiakban mutatunk be.

Kombinált fűrészelő-, hasító- és rakodógép

A háromkerekű kézikocsira ráépített Magika Universal a rönkfák fűrészelésére, hasogatására és rakodására alkalmas, áttelepíthető gépkombináció. Erőforrása 4 kW elektromos motor, 10,3 kW saját benzinmotor vagy egy legalább 22 kW motorteljesítményű traktor teljesítményleadó tengelyéről indított hajtás lehet. Külön rönkfogadó egységgel és elevátoros hasítékfa felhordó szalaggal is rendelkezik. 16”-os láncfűrésze 38 cm rönkátmérőig képes fűrészelésre, a fahasítékok hossza 10-60 cm közötti lehet. Fűrészelő és hasító egységnek csekély tehetetlenségi nyomatéka hozzájárul a gépkezelő biztonságának javulásához, mivel rendellenesség esetén a vágó és aprító él azonnal megáll. A megoldás különlegessége a kis helyigény (240×120×215 cm).

Önjáró faapríték-készítő gép

A stabil berendezések nagy teljesítményét és a mobil gépek mozgékonyságát ötvözi ez a nagy biztonsággal méretezett, erős aprítógép. Üzem közben folyamatosan méri és regisztrálja a faapríték nedvességtartalmát és a tényleges aprítási teljesítményt. A gépkezelő körpanorámás kabinjának magassága üzem közben is állítható, így rendkívül jó rálátás nyílik a munkaterületre.

Elektromos áramot termelő csörlő

Fatörzsek, rönkök kötélpályás szállításához alkalmazott elektromos működtetésű csörlők meghajtó állomása a kötélpályán lefelé ereszkedő, terhet szállító kocsik esetén elektromos áramot termel és tárol, amelyet azután az üres kocsik felhúzásakor tud felhasználni. Greifenberg új, „Elio” típusú elektromos működtetésű csörlőjének – a szállítási feladatok elvégzése mellett – hármas környezeti előnye is van: több energiát termel, mint amennyit felhasznál, csendes üzemű és nem okoz gázkibocsátást.

Forrás: Agroinform.hu

Fotók: Agroinform.hu/EIMA

Hírszerkesztő: Nagy László