"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Idén is elkészült az erdészeti szektorra vonatkozó üvegházgáz-leltár

Idén is elkészült az erdészeti szektorra vonatkozó üvegházgáz-leltár

Az ENSz Éghajlatváltozási Keretegyezmény és annak Kiotói Jegyzőkönyve előírásai alapján minden évben elkészül az ún. üvegházgáz-leltár, mely magában foglalja az összes fontosabb széndioxid kibocsátó és - elnyelő szektor részletes adatait. A NÉBIH Erdészeti Igazgatóság készíti a leltár erdészeti részét a NAIK Erdészeti Tudományos Intézettel együttműködésben.

A leltárban az erdészeti szektor azért különösen jelentős, mivel ez az ágazat az egyetlen, amely valódi széndioxid megkötéseket tud felmutatni. Ezek a megkötések egyrészt annak köszönhetőek, hogy az ország erdőterülete évről évre nő, másrészt a már meglévő állományok is jelentős mennyiségű széndioxidot építenek be növekedésük során.

Az idei évben leadott leltár alapján az erdők teljes széndioxid megkötése a 2012-es évben 3,8 megatonna volt, ezen belül az 1990 óta telepített erdők megkötése 1,2 megatonna. Az erdőművelésből való kivonás 0,1 megatonna CO2 kibocsátásával járt.

Az erdészeti szektor megkötései részben kompenzálják a többi szektor, például az energiatermelés kibocsátásait, melynek mértéke – bár folyamatosan csökken – még az utóbbi években is megközelítette az 50 megatonnás értéket. Míg a kibocsátó ágazatok, az ipari és mezőgazdasági termelési folyamatok, valamint a hulladékgazdálkodás esetében legfeljebb a kibocsátások minél nagyobb arányú csökkentése érhető el, új erdők telepítésével a már kibocsátott széndioxid megkötése is lehetséges.

Forrás: NÉBIH Erdészeti Igazgatóság

Fotók: magyar-mernok.hu

Hírszerkesztő: Nagy László