"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Megjelent az Erdészeti genetikai erőforrások megőrzése pályázati felhívás

Megjelent az Erdészeti genetikai erőforrások megőrzése pályázati felhívás

A kormány célkitűzéseinek megfelelően még az idei évben több pályázati felhívást ismerhetnek meg az érintettek. A mai napon a Vidékfejlesztési Program keretében három új pályázat került kiírásra mintegy 24 milliárd forint értékben.

A jó minőségű kertészeti termékek iránt mutatkozó fokozódó kereslet kielégítéséhez, valamint a kertészeti ágazat versenyképességének javításához 18,08 milliárd forint keretösszegű, kertészeti gépbeszerzést támogató pályázati felhívást ismerhettek meg a termelők.  A felhívás elsősorban kertészeti tevékenységhez kapcsolódó munkagépek, eszközök beszerzését, önjáró betakarítógép, valamint maximum egy darab, legfeljebb 80 kW motorteljesítményű traktor vásárlását támogatja.

A magyar mezőgazdaság versenyképességének javításához járul hozzá az időjárási szélsőségekkel szembeni védekezést elősegítő pályázati lehetőség is. Az „Éghajlatváltozáshoz kapcsolódó és időjárási kockázatok megelőzését szolgáló beruházások támogatása” című pályázat a klímaváltozás és a kedvezőtlen éghajlati jelenségek által okozott károk megelőzésére irányul. A rendelkezésre álló keretösszeg 4,72 milliárd forint.

Az érintettek mindkét pályázat esetében 2016. december 19. és 2018. december 18. között nyújthatják be kérelmüket. A beérkezett támogatási kérelmek első értékelési szakasza 2017. január 19-én zárul.

Az „Erdészeti genetikai erőforrások megőrzése” címmel meghirdetett pályázat célja, hogy a rendelkezésre álló 1,12 milliárd forint forrás hozzájáruljon a magyarországi erdészeti fafajok meglévő genetikai változatosságának és fafajaink evolúciós potenciáljának hosszú távú megőrzéséhez és fenntartásához. Az érintettek a támogatási kérelmeiket első körben 2016. december 8. és 2016. december 16. között nyújthatják be.

A most megjelent három felhívással a Vidékfejlesztési Program keretében összesen 41 pályázat jelent meg. A rendelkezésre álló mintegy 1300 milliárd forintos keretből a Miniszterelnökség eddig 966 milliárd forintot hirdetett meg. A kormány célkitűzéseinek megfelelően az év hátralevő részében további pályázati felhívások megjelenésére számíthatnak a gazdálkodók és a vidéki települések.

A pályázati felhívások a www.szechenyi2020.hu weboldalon megtalálhatók.

 

Forrás: szechenyi2020.hu

Hírszerkesztő: Túri János