"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Felülvizsgálja az erdőgazdálkodók adatait az erdészeti hatóság

Felülvizsgálja az erdőgazdálkodók adatait az erdészeti hatóság

A NÉBIH Erdészeti Igazgatóság erdészeti hatósági jogkörében, hivatalból indított eljárás keretében felülvizsgálja a természetes személynek minősülő erdőgazdálkodók Erdőgazdálkodói Nyilvántartásba bejegyzett adatait.

Az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény (továbbiakban: Evt.) hatálybalépésekor (2009. július 9.) nyilvántartott erdőgazdálkodók az Evt. 18. § (6) bekezdésében foglalt adatok teljes körű nyilvántartásának biztosítása érdekében kötelesek voltak a hiányzó adataikat az erdőgazdálkodási tevékenységükre vonatkozó soron következő bejelentéssel egyidejűleg, de legkésőbb 2010. december 31-ig az erdészeti hatóságnál bejelenteni.

Azon természetes személynek minősülő erdőgazdálkodókat, akik fentiekben jelzett kötelezettségüknek nem tettek eleget az Evt. hatályba lépése óta, az erdészeti hatóság határozatban kötelezi adataik pótlására. A hatóság a határozat mellékletében található táblázatban közli az erdőgazdálkodókkal, mely kötelező adataik hiányoznak a nyilvántartásból.

A határozatban kötelezett erdőgazdálkodóknak a határozathoz mellékelt formanyomtatvány szerinti hiányzó adataikat a NÉBIH Erdészeti Igazgatóság részére a nyomtatvány kitöltésével, és a személyazonosság, a lakcím, valamint az adóazonosító jel vagy az adószám igazolására szolgáló okmányok másolatának megküldésével, a kézhezvételtől számított 15 napon belül kell bejelentenie az erdészeti hatóságnak.

A hatóság felhívja a figyelmet arra, hogy a mellékletben közölt, de esetlegesen megváltozott adatatok bejelentése is kötelező.

Az adatok feldolgozása központilag fog történni, a formanyomtatványt ezért a NÉBIH Erdészeti Igazgatóságnak kell visszaküldeni (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Erdészeti Igazgatóság, 1023 Budapest, Frankel Leó út 42-44.)

A gazdálkodók Erdőgazdálkodói Nyilvántartásba jelenleg bejegyzett adatai a határozat mellékletében található táblázatban előnyomtatásra kerültek. Az erdőgazdálkodóknak ezt a táblázatot kell kitöltve visszaküldeniük a hatóság részére. A táblázatban mind a hiányzó adatokat, mind pedig a bejegyzés óta megváltozott adatokat meg kell adni. Tekintettel arra, hogy az adatok teljeskörűségének hiányában az erdőgazdálkodó beazonosítása nem lehetséges, a mulasztás az erdőgazdálkodásra vonatkozó jogszabályi előírások súlyos megszegésének minősül.

Azt Evt. 18. § (2) bekezdés alapján az erdőgazdálkodói nyilvántartásban adat bejegyzésének (megváltoztatásának vagy törlésének) közokirat vagy teljes bizonyító erejű magánokirat alapján van helye. Ennek megfelelően a táblázat alján az erdőgazdálkodó aláírása mellett két tanúnak is alá kell írnia. A táblázathoz csatolni szükséges továbbá a fentiekben felsorolt, a személyazonosság igazolására szolgáló okmányok másolatát is.

Az erdőgazdálkodó felel azokért a károkért, amelyek a bejelentett adat valótlanságából, illetve a bejelentés elmulasztásából származnak.

A határozatok postázására várhatóan 2014. december folyamán kerül sor. A NÉBIH Erdészeti Igazgatóság felhívja a figyelmet arra, hogy az adatok bejelentésének elmulasztása esetén az erdészeti hatóság az erdőgazdálkodó bejelentett erdőgazdálkodási tevékenységeinek végrehajtását megtiltja és az erdőgazdálkodót eljárási bírsággal sújthatja.

Forrás: NÉBIH Erdészeti Igazgatóság

Fotók: NÉBIH Erdészeti Igazgatóság

Hírszerkesztő: Nagy László