"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Erdészeti közelítők Horvátországból

Erdészeti közelítők Horvátországból

A HITTNER cég az erdészeti közelítő és vonszoló gépek egyik vezető európai gyártója. Stjepan Hittner 1987-ben alapította a HITTNER elődjét, a METALSERVIST, Bjelováron. Mára a cég több mint 90 munkást foglalkoztató gyárrá nőtte ki magát.

Somogy megye testvérmegyéjének székhelyén működő Hittner 2000-ben dobta piacra az első, speciálisan az erdészeti munkafolyamatokban használható törzscsuklós közelítő traktort. Jelenleg két típust gyártanak ebben a kategóriában:  az ECOTRAC 55V-t és az ECOTRAC 120V-t. Jövőre tervezik bevezetni a 140V-D-t, ami már alapfelszereltségében magában foglalja az európai trendek elvárásait: a STAGE III B európai szabványt (Amerikában=TIER4), a távirányítású motor és csörlőzés indítást akár 500 méterről, klímát, vízhűtéses Cummins motort.

A „skidder” megjelölés olyan erdészeti erőgépet jelent, aminél a kerekek fixek, a traktor a törzs hajlításával képes elfordulni. Ennek előnye a könnyű navigálás, az azonos nyomtáv és a kis fordulókör. A „skidder” szó magában foglalja még a vonszolási eljárást is, valamint a csörlőzést. A csörlőzés előnye, hogy olyan helyeken is alkalmazható ami "nehéz terepnek" számít, illetve más munkagép számára elérhetetlen. A „skiddereket” a Horvát Állami Erdészet valamint a Zágrábi Erdészeti Egyetem közreműködésével úgy alakították ki, hogy azok megfeleljenek a felhasználók minden igényének.

Így sikerült az elmúlt 15 évben olyan gépeket fejleszteni, amelyek az ár, minőség, termelékenység terén a „Best Value for Money” (Legjobb ár-érték arány) kategóriába tartoznak. Gyártmányaik kitűnnek magas termelékenységükkel, mozgékonyságukkal, könnyű súlyukkal. Ugyanakkor eleget tesznek minden környezetvédelmi előírásnak is.

Évente megrendelésre mintegy 50-60 db erdészeti közelítőt gyártanak, ennek mintegy kétharmada 120 LE-s. A horvát állami erdészet 220 db 120 lóerős és 280 db 55 lóerős erdészeti közelítőt használ.

A sorozat kisebbik tagját az Ecotrac 55V-t főleg méretei, súlya és teljesítménye helyezi a választék élmezőnyébe. A gépnek saját alváza nincs, úgynevezett „lego” módszerrel építik fel. A tervezés és kivitelezés alatt fő cél volt, hogy a traktor könnyen irányítható legyen a fák között, a lehető legnagyobb sebesség mellett.

Összesen 55 lóerőt vihetünk be az erdőbe, amely nem sérti a növényzetet, teljesen biztonságos és akár 3,5 tonnát is megmozdít csörlőnként. Az erejét egy három hengeres DEUTZ motor adja, ami 25 km/h -ra tudja gyorsítani a 3600 kg-os gépet. A jó manőverezési képesség a könnyedén kezelhető a SAUER-DANFOSS szervós kormányműnek is köszönhető.

A gép többi része 100%-ban a horvátországi gyárban készül. A váltó mechanikus, szinkronizált, 8 sebesség előre, kettő hátramenethez. Az akadályok elhárítására, illetve a gép rögzítéséhez elől és hátul is hidraulikus tolólapokat használhatunk, amik képesek akár meg is emelni a gépet egy esetleges terepi kerékcseréhez vagy szervizhez.

Az gép állandó 4x4 meghajtású, 2 differenciállal rendelkezik külön-külön blokkolási lehetőséggel. A fékerőről egy többlamellás fékrendszer gondoskodik. Csörlőzéshez két 40m-es 10mm átmérőjű acélsodrony áll rendelkezésre.

Ahhoz, hogy a gép a legnehezebb terepen is helyt álljon a nyomtáv szélesíthető és lánccal is felruházható. Ha a gépkezelő egyedül dolgozik, távirányítót rendelhet a géphez, amivel 500 m-es sugarú körben indíthatja, leállíthatja a munkaeszközt illetve a csörlőzést.

Az Ecotrac sorozat igazi „bulldózere” a 120V típus. A gép minden centiméterét nagy tömegek mozgatására tervezték. A burkolat alatt egy hat hengeres DEUTZ D914-es motort találunk 120 lóerővel, 6472 cm3 lökettérfogatba foglalva.

A kormányzást itt is egy Sauer-Danfoss szervó segíti. Az erőátvitelhez tíz sebességünk van előremenetben, kettő pedig hátra. A 120v-nél 7 tonna önsúlyú. A nyomtávot a felnik forgatásával helyben kiszélesíthetjük, és lánccal is felszerelhetjük a kerekeket.

A 120V-nek saját alváza van, az ideális terepkövetést független kerékhidakkal biztosítják. Méretei ellenére 5 méter sugarú körben képes megfordulni.

Összesen 8 tonnát képes húzni csörlőnként .A dupladobos csörlő meghajtását magasnyomású olajpumpa biztosítja, az irányítás pedig elektro-hidraulikus. Mindezt egy joystick segítségével végezhetjük. Ennek előnye, hogy a csörlőzés gyorsulását mi szabályozhatjuk (0 – 1,26 m/s). Ez az üzemmód biztosítja a rántás- és az ütésmentes csörlőzést.

Dinko Turk, a HITTNER cég ügyvezetője elmondta, hogy számukra a legfontosabb az, hogy jól használható, egyszerű gépeket készítsenek, kevés elektronikával, megfizethető áron. Kiemelte továbbá a cég nevéhez szorosan kötődő gyors és minőségi szerviz-szolgáltatásokat is.

Jelenleg Magyarországon kizárólag a szombathelyi központú Agro-Alfa Kft.-től vehetjük meg a HITTNER termékeit. A két cég idén állapodott meg a forgalmazási részletekről. Ajánlatot kérhetünk az info@agroalfa.hu e-mail címen, a www.agroalfa.hu weboldalon megadott telefonszámokon illetve személyesen is bármelyik Agro-Alfa kirendeltségen. A gépeket élőben a soproni innoLignum erdészeti szakkiállításon lehetett megtekinteni.

(X)

Forrás: Erdészeti Lapok 2014. szeptember

Szerző: Cserági Máté

Fotók: Agro-Alfa Kft., HITTNER

Hírszerkesztő: Nagy László