"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Erdészeti szakmunkás tanulók versenyeztek Ásotthalmon - képgalériával!

Erdészeti szakmunkás tanulók versenyeztek Ásotthalmon - képgalériával!

Az erdészeti szakmunkások „Szakma Kiváló Tanulója Verseny” országos döntőjét ebben a tanévben április 4-6. között hirdette meg a Földművelésügyi Minisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A verseny házigazdája az ásotthalmi Bedő Albert Erdészeti Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium volt.

A versenyen a szakmunkás vizsgához hasonlóan hat modul 14 vizsgatevékenységében mérték össze tudásukat a tanulók. A verseny nehézségét többek között az jelenti, hogy a tanulók nem tanáraik, hanem számukra ismeretlen pontozó bírók előtt adnak számot tudásukról. A versenyen 21 erdészeti szakember, többnyire a környező erdőgazdaságok erdőmérnökei töltötték be a pontozóbírók szerepét.

A versenyzők és kísérőik 4-én szerdán délelőtt érkeztek meg, majd az ebédet követően az ünnepélyes megnyitóval kezdetét vette a verseny. Ezt követően a rajtszámok kihúzására került sor, majd a fakitermelés és az erdészeti erő- és munkagéptan tantárgyak írásbeli feladatainak megoldása várt a versenyzőkre.

Egy kis szünet után a vállalkozási ismeretek gyakorlati feladatának megoldása következett. Az írásbelik után a versenyzők a következő napi gyakorlati feladatok helyszíneit járták be kísérőikkel. Vacsora után még egy balesetvédelmi oktatás és egy technikai értekezlet várt a résztvevőkre.

Csütörtökön vette kezdetét az SZKTV leglátványosabb részét képező gyakorlati verseny. A tanteremben lezajlott növényfelismerés és vadfelismerés után a többi gyakorlati feladat négy helyszínen folytatódott. A versenyző csapatok forgószínpadszerűen mozogtak az egyes helyszínek között. A motorfűrész szerelés és lánckímélő darabolás versenyszámok az iskola udvarán, míg a döntés, közelítés és tisztítás jelölés az iskola Tanulmányi erdejében zajlottak. A verseny szervezőinek az időjárás is kedvezett, hiszen enyhe, tavaszias idő volt, bár az időnként fel-feltámadó szél olykor megtréfálta a döntés versenyszám résztvevőit.

Péntek délelőtt a szóbeli versenyek következtek. A szóbeli megmérettetés három helyszínen történt, ahol helyszínenként 2-2 tételből kellett számot adni a tudásukról a versenyzőknek. A verseny izgalmát fokozta, hogy a három nap során a versenyzők részeredményeket sem tudhattak. Az eredmények csak az ünnepélyes eredményhirdetéskor derültek ki.

A hatalmas izgalommal várt ünnepélyes eredményhirdetés pénteken15 órakor kezdődött. A verseny végül fényes ásotthalmi sikerrel zárult.

A végeredmény az alábbi lett:

                        Csapat:

  1. Ásotthalom I.
  2. Ásotthalom II.
  3. Mátrafüred

Egyéni:

  1. Lődi Imre, Ásotthalom
  2. Szabó Henrik Rudolf, Ásotthalom
  3. Mrena Béla Krisztián, Ásotthalom

A 26 versenyző közül végül 6 tanuló szerzett a versenyen tanúsított teljesítménye alapján jeles minősítésű szakmunkás bizonyítványt.

A verseny szponzorainak köszönhetően valamennyi versenyző értékes ajándékokkal térhetett haza.

A szakmai versenyről további képeket a Híralbumok képgalériában tekinthet meg a szövegkapcsolóra kattintva!

Forrás: Bedő Albert Erdészeti Szakiskola és Kollégium

Szerző: Andrési Pál

Fotók: Andrési Pál

Hírszerkesztő: Nagy László