"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Új erdészeti törvényt fogadott el a román képviselőház

Új erdészeti törvényt fogadott el a román képviselőház

Módosította szerdán az erdészeti tevékenység és a fakitermelés keretszabályozását a román képviselőház – tájékoztatott Molnár Zsolt, az RMDSZ Temes megyei parlamenti képviselője, a szakbizottság tagja.

A módosítások rendszerszintű változtatásokat vezetnek be az erdészeti szakterületen és korszerűsítik az erdők védelmét, a kitermelési szabályokat, valamint támogatják a hazai faipart. Az új erdészeti törvény előkészítése több hónapot tartott, és számos egyeztetés, konzultáció előzte meg a végleges forma kialakítását

Molnár Zsolt parlamenti képviselő elmondta: Korodi Attila képviselővel és Tánczos Barna szenátorral közösen dolgozták ki azokat a javaslatokat, amelyek közösségeink és szakembereink észrevételein alapszanak. A munka alatt három elv vezérelt: gátolják meg az illegális fakitermelést, hozzák minél előnyösebb helyzetbe a hazai faipart és szorítsák vissza a jó minőségű nyersanyagok exportját. A törvény végső formájában mindhárom elv megjelenik.

Az új erdészeti törvény jelenlegi formájában megkönnyíti az erdőgazdálkodást és kitermelést a kis területek tulajdonosainak, ugyanakkor szigorú védelmi intézkedéseket vezet be az erdők őrzésének területén. Szintén a faipari visszaélések elleni új szabályozáshoz tartozik az úgynevezett „erdő-radar”, amelyet a törvény elfogadása előtt, az RMDSZ tavalyi kormányzati részvétele idején már életbe ültettek.

Forrás: maszol.ro

Fotók: mondonews.ro

Hírszerkesztő: Nagy László