"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Erdőhasználattan gyakorlaton jártak az erdőmérnök hallgatók a Vértesben

Erdőhasználattan gyakorlaton jártak az erdőmérnök hallgatók a Vértesben

A Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Karának erdőmérnök szakos hallgatói az erdőhasználattan II. tárgy záró-tanulmányútjának keretében jártak a Vértesi Erdő Zrt. területén, 2015. április 20-án.

Első gyakorlati helyszín a Tatabányai Erdészet tornyópusztai kerületében volt. Itt Encsi Csaba vezérigazgató-helyettes, Kubinyi Balázs termelési igazgató  és Menoni Imre erdészeti igazgató fogadták a Dr. Major Tamás egyetemi adjunktus és Ormos Balázs c. egyetemi docens vezetésével érkező hallgatóságot, s mutatták be az erdőgazdaságot illetőleg a Tatabányai Erdészetet főbb számaikban, tevékenységi köreikben.

Ezt követően Boglári Zoltán fahasználati ágazatvezető ismertette a választékolási feladatot, mely minden fahasználati munka meghatározó alaptevékenysége, s ennek készség szintű elsajátítása mind az elméleti, mind pedig a terepi szakembereknek egyaránt fontos.

Következő programpontál egy aprítógépes bemutatót láthattak az egyetemisták. Itt Szőlősi Attila erdészeti igazgató az Oroszlányi Erdészetet mutatta be köszöntő szavaiban. Szűcs Ferenc kereskedelmi igazgató pedig ismertette az erdőgazdaság apríték-integrátori tevékenységét, s a biomassza jelenlegi és jövőbeni szerepét a hazai gazdaságban, míg Kelecsényi Szilárd fahasználati előadó az apríték anyagmozgatásának a logisztikai hátterére világított rá.

Harmadik programpont a Csákvári Erdészet faszénégető boksáinak megtekintése volt, melyeket a gánti, külszíni bauxitbánya geológiai tanösvényén felkapaszkodva ért el a csoport. Az Erdészetet és a boksák működtetésének rendszerét Schäffer Balázs műszaki vezető ismertette. Az egyre felerősödő, tavaszi szél által hordozott füstben a diákság valóban „testközelből” tapasztalhatta meg, milyen nehéz munka is a faszénégetés. Végül a program finom ebéddel és baráti beszélgetéssel zárult a gánti Vértes Vendéglőben.

Forrás: Vértesi Erdő Zrt.

Szerző: Boglári Zoltán

Fotók: Vértesi Erdő Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László