"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Erdők a szántók világában

Erdők a szántók világában

A Észak-Hajdúság mezőgazdaságilag intenzíven művelt területein ritkán találkozhatunk összefüggő erdőséggel. Turistáknak, természetjáróknak üdítő kivételt jelent a hajdúnánási határban található Előháti erdő.

Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból tavaly is lehetőség volt úgynevezett erdei közjóléti létesítmények megvalósításához támogatást kérni. Százszázalékos intenzitású, vissza nem térítendő támogatást érhetett egy-egy erdei kiránduló- vagy pihenőhely és tanösvény kialakításának, erdei kilátó építésének terve.

A jövőben Hajdúsági Tedejen is láthatunk majd hasonlót, hiszen a településrész erdejében minderre 28,5 millió forint uniós forrást nyert a Tedej Zrt. A kilátó több magánember tulajdonában álló erdőben valósul meg, amelynek erdőkezelője a Tedej Zrt.

A beruházás ötlete nem légből kapott, hiszen több, helyben működő természetvédő alapítvány és egyesület alapító tagjai vagyunk; a tagok folyamatosan túráznak, járják a környék természeti nevezetességeit, és ők hívták fel a figyelmünket arra, hogy itt is lehetne egy kikapcsolódásra lehetőséget adó természetközeli látványosság – fogalmazott a projektet menedzselő Deme Albert, a zrt. üzemgazdasági igazgatója. Az adminisztratív előkészítés nem volt egyszerű feladat, hiszen az erdészeti engedélyeken túl építési engedélyt, előzetes környezeti hatásvizsgálatot, Natura-hatásbecslési dokumentáció készítését is igényelte. A beruházás közbeszerzési eljárás keretei között zajlik, remélik, az adminisztratív terheket bőven kompenzálja a hamarosan elkészülő kilátó és tanösvény által nyújtott természeti élmény – tette hozzá.

A kilátó környezetében pihenőhely épül padokkal, asztalokkal, tűzrakó hellyel, amit az oda látogató turistacsoportok, osztályok is igénybe vehetnek. Megközelíthető lesz a Hajdúnánást Polgár irányába elhagyó közútról, földúton mintegy 5 kilométert haladva a tedeji Templomdomb irányában. A kilátó tervezett májusi átadását követően útbaigazító táblák kihelyezésével segítik a turisták célba érését – tudtuk meg.

Az erdő a maga 40 hektáros területével a Hortobágy folyó szomszédságában, nagy kiterjedésű legelőkkel körülvéve szokatlan természeti jelenség a szántók világában. Értékeinek megismerhetőségében jelent nagy lépést a közeljövőben elkészülő erdei kilátó, tanösvény és pihenőhely. A környezetbe illeszkedő fa kilátó a maga 18 méteres magasságával, a lombkoronaszintből kiemelkedve kitűnő kilátást biztosít az egész tájegységre. A több, mint egy kilométeres erdei tanösvény kényelmes túrázási lehetőséget tesz lehetővé, az útvonal mentén kihelyezett 14 tábla pedig felhívja a figyelmet a NATURA 2000-terület védett természeti értékeire, mint például a szivárványos öklére, a réticsíkra, a vöröshasú unkára, a nagy hőscincérre, a vidrára és még számos, itt őshonos növényi és állattársulás tagjaira.

Forrás: haon.hu

Fotók: haon.hu

Hírszerkesztő: Nagy László