"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Erdőkkel a klíma védelméért

Erdőkkel a klíma védelméért

Bitay Márton földügyekért felelős államtitkár nyitotta meg az Agrárklíma 2. projektzáró rendezvényét Lakitelken. Köszöntőbeszédében az államtitkár hangsúlyozta, hogy az Agrárklíma 2. projekt fontos eleme a komplexitás, vagyis nem csak egyetlen földhasználati ágazattal foglalkozik: az erdőgazdálkodás mellett kiterjed a mezőgazdaságra és a két területhasznosítási formára egyaránt alapozó vadgazdálkodásra is. Kétségkívül az erdőgazdálkodásban van a legnagyobb szükség a jövőbe látásra, ezért a klímaváltozás várható hatásaival az erdészek az elsők közt kezdtek foglalkozni.

Az erdőtörvény tavalyi módosítása során is szem előtt tartottuk a klímaváltozás várható hatásait, egyszerűsítettük a célállományok körét, rugalmasabb kereteket biztosítunk az erdőfelújításokban az ellenállóbb, elegyes állományok kialakítására. Az erdészeti termőhely feltárást szabályozó, ez évben megjelent rendeletben az erdőfelújítások és erdőtelepítések célállományainak megválasztásához lehetőséget biztosítottunk a legfrissebb kutatási eredmények figyelembe vételére is. A projekt eredményeként bemutatandó rendszer a legfrissebb kutatási eredmények egyike, egyedülálló és jövőbe mutató eredmény - mutatott rá Bitay Márton földügyekért felelős államtitkár.

A vidékfejlesztési program erdészeti intézkedései is szorosan kapcsolódnak a klímaváltozáshoz. Ezekre 77,6 milliárd forint áll rendelkezésre a hét éves támogatási időszakban. A vidékfejlesztési támogatások 2020 utáni a klímaváltozással kapcsolatos intézkedések prioritást élveznek - emelte ki Bitay Márton.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy mindenki napi szinten tapasztalja a klímaváltozás kedvezőtlen hatásait, az egyre hosszabb forró nyári időszakokat, a termést veszélyeztető aszályt, csapadékhiányt, vagy éppen a túlzott mennyiségű csapadékot.

Felhívta a figyelmet, hogy a folyamatot a légkörbe juttatott üvegház-hatású gázok kibocsátásának rohamos növekedése generálta. Ezért is volt kiemelt jelentőségű a földi klíma védelmét megalapozó Párizsi Megállapodás elfogadása 2015-ben. Emellett kiemelt figyelmet fordítunk a vízkészletek megőrzésére, mely a mezőgazdaság és erdőgazdálkodás klíma adaptációjának is egyik fontos eleme - emelte ki az államtitkár.

Az erdők jelentős és kettős szerepet játszanak a klímaváltozásban. Egyrészt az üvegház hatású gázok mintegy 20 százaléka az erdőterület globális csökkenése révén kerül a légkörbe, másrészt az erdei ökoszisztémák a legjelentősebb szárazföldi széntárolók és szénmegkötők, így képesek csökkenteni az éghajlatváltozás ütemét. Magyarország erdei évente 5 millió tonna széndioxidot kötnek meg a légkörből, ezzel a teljes üvegház-hatású gáz kibocsátásunk 8 százalékát kompenzálják.

Az erdők azonban csak akkor tudják csökkenteni a folyamatot, ha képesek alkalmazkodni a változáshoz - hívta fel a figyelmet Bitay Márton földügyekért felelős államtitkár. Az erdők természetes alkalmazkodó képessége önmagában nem elegendő, az alkalmazkodást a szakembereknek kell tudatos előrelátással segíteni és irányítani.

Forrás: AM Sajtóiroda

Fotók: Zétényi Zoltán/ForestPress

Hírszerkesztő: Nagy László