"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Erdőlátogatás korlátozása a Börzsönyben - folyik a veszélyelhárítás

Erdőlátogatás korlátozása a Börzsönyben - folyik a veszélyelhárítás

Mint ahogy arról már beszámoltunk a Börzsönyt ért jégkárokkal összefüggő veszélyelhárítás munkálatait az Ipoly Erdő Zrt. elkezdte, a károk felmérése és a kárfelszámolás előkészítése folyamatban van.

Előzetes adataink szerint dőléskárok kiemelten az Észak-Börzsöny 30 és 80 év közötti, bükkös és tölgyes állományaiban következtek be. A koronatöréssel érintett terület mintegy 12 – 15 ezer hektárt tesz ki. Sokhelyütt a fiatalosokat is erős törések jellemzik, a talajfelszínt az egész térségben letört ágak tömege borítja. A területen jelentős mennyiségben fordulnak elő stabilitásukat vesztett, ill. fennakadt fák és koronarészek.

A jégtörések 300 kilométert meghaladó nyomvonalhosszon érintettek erdészeti utakat és turistautakat, tették azokat veszélyessé vagy járhatatlanná.

Az észak-börzsönyi régió erdeinek látogatása a turisták testi és épségét, életét veszélyeztetheti. Ezért az Ipoly Erdő Zrt. mint erdőgazdálkodó a Diósjenői és a Kemencei Erdészet területére vonatkozóan, a fenti indokokkal, átmenetileg korlátozza az erdő látogatását, az Evt. 94. § (1) bekezdése szerint. A korlátozással érintett terület induló kiterjedését a mellékelt térképen ábrázoljuk. A fokozatosan veszélymentesített turistautakat lépésről-lépésre szabadítjuk fel a korlátozás hatálya alól. Erről a folyamatról, társaságunk honlapjának specifikus térképes felületén  adunk tájékoztatatást.

A kialakult vis maior helyzet miatt kérjük a tisztelt erdőlátogatók megértését, türelmét!

Forrás: Ipoly Erdő Zrt.

Fotók: Térkép:Ipoly Erdő Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László