"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Erdőtervi előírások soron kívüli Natura 2000 szempontú vizsgálata a Bükkben

Erdőtervi előírások soron kívüli Natura 2000 szempontú vizsgálata a Bükkben

Az élőhelyvédelmi irányelv (43/92/EGK) és a hazai hatályos jogszabályok értelmében a Natura 2000 erdőkben csak olyan erdőgazdálkodási tevékenység végezhető, amely összhangban áll a Natura 2000 terület kijelölésének céljaival.

A Natura 2000 szempontok érvényesítése érdekében az erdészeti hatóság megvizsgálja az erdőállományokban tervezett tevékenységek lehetséges hatását a Natura 2000 terület jelölő élőhelyeire és fajaira. Ez a vizsgálat a 2011. évi ütemtervtől kezdődően a körzeti erdőtervek készítésének folyamatába építetten valósul meg. Így például az idei évben 63700 ha Natura 2000 erdőterületre kerül megújításra az erdőterv, ami a kijelölés alapjául szolgáló élőhelyek és fajok kedvező természetvédelmi helyzetének biztosítását szolgáló intézkedéseket és korlátozásokat is tartalmazza.

Azokban a nem védett Natura 2000 erdőkben pedig, amelyek üzemterve még a Natura 2000 szempontok figyelembe vétele nélkül került kiadásra, az erdészeti hatóság hivatalból indított eljárás keretében 2010-ben felülvizsgálta.

Az ütemezett vizsgálatok elvégzése mellett az Európai Bizottság a Bükk-hegység Natura 2000 területei esetében (különös tekintettel a HUBN10003 kódszámú Bükk-hegység és peremterületei különleges madárvédelmi, illetve a HUBN20001 kódszámú Bükk-fennsík és a Lök-völgy kiemelt jelentőségű természetmegőrzési területekre) soron kívüli, előrehozott, átfogó hatásvizsgálatot kért a védett természeti területen található erdőkre is. A vizsgálatot hivatalból indított eljárás keretében a területileg illetékes Heves Megyei és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatóságai a működési körét érintő Bükki Nemzeti Park Igazgatóság közreműködésével végezték el. A vizsgálat hat erdőtervezési körzet vonatkozó erdőtervi előírásainak felülvizsgálatát jelentette. A Natura 2000 hatásvizsgálatokat a körzeti erdőtervezés során összeállított vizsgálati dokumentációkhoz hasonlóan dokumentálta az erdészeti hatóság. A vizsgálati dokumentációk az Európai Bizottság a környezeti információkhoz való nyilvános hozzáférésről szóló 2003/4/EK irányelve alapján nyilvános dokumentumnak minősülnek, azok megtekinthetők az alábbi szövegkapcsolóra kattintva a NÉBIH Erdészeti Igazgatóság honlapán.

Forrás: NÉBIH Erdészeti Igazgatóság

Fotók: NATURA 2000

Hírszerkesztő: Nagy László