2018. 01. 20. Ma Fábián, Sebestyén névnapja van. Pontos idő: 05:42
Ágazati, szakmai hírek

Az erdőtörvény kihívásai | 2017-10-31

Zalában járt a MEGOSZ előadássorozata

A Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége (MEGOSZ) előadássorozatot szervezett októberben, aminek zalai állomására pénteken került sor.

A Megyeházán megtartott rendezvényen megtelt a Deák-terem, bizonyítva, hogy az aktuális szakmai információkra nagy szükségük van a gazdálkodóknak, tulajdonosoknak, illetve különféle szakmai szolgáltatóknak. A fórumon Mózes Csaba a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezető helyettese a módosított erdőtörvény aktualitásairól tartott előadást.

Az előadó leszögezte, hazánk elkötelezett a hosszútávú, fenntartható erdőgazdálkodás mellett, amit korábban a Nemzeti Erdőstratégiában fogalmaztak meg, és annak egyik eszköze az új erdőtörvény. A törvénymódosítás egy része szeptemberben lépett hatályba, további része pedig januártól indul.

Az erdőtörvény céljai között történt említés arról, hogy ma, a klímaváltozást is figyelembe véve, kiemelt közcél az erdő megőrzése, továbbá, hogy ne romoljon az erdő természetessége. Mózes Csaba szólt a célok között az erdőgazdálkodással kapcsolatos adminisztráció egyszerűsítéséről, az igénybevétel szabályozásának módosításairól. Az információk között szerepelt például, hogy ma az országban mintegy 500 ezer erdőtulajdonos van, 50 ezer erdőgazdálkodó működik, és a mezőgazdaságon belül ez az ágazat több tízezer alkalmazottnak ad munkát.

Az erdőkkel kapcsolatos kihívások között említette a szakember a klímaváltozást. Prognózisok szerint növekedni fog térségünkben az erdős sztyepp területe. A statisztikai hivatal jelentése alapján 60 év óta először fordult elő, hogy tavaly csökkent az ország erdő művelési ágú területe, bár ez a csökkenés nem nagy.

A szakember elmondta, ennek oka összetett, összefügg az erdőtelepítések csökkenésével, illetve azzal, hogy kisebb az úgynevezett „talált erdők” mennyisége is. Utóbbi kifejezés az elhanyagolt, elhagyott területeken való spontán fásulást jelenti, amit a hatóság aztán erdőnek minősít. További kihívás az országban már érzékelhető tűzifahiány, illetve, mint Mózes Csaba elmondta, a nagyvad állomány magas száma. Utóbbi a természetes erdőfelújításokat nehezítő tényező.

A szakmai napon bemutattak egy új eljárást, a légi felmérésen alapuló erdészeti információszolgáltatást, és szó esett a MEGOSZ és az agrárkamara együttműködéséről is.

Az erdőtörvény kihívásai
Forrás: zaol.hu
Szerző: Hajdu Péter
Fotók: Hajdu Péter
Hírszerkesztő: Nagy László
<< vissza
A 2009. évi Erdőtörvény és aktuális rendeletei összeszerkesztve - letöltések!

A 2009. évi Erdőtörvény és aktuális rendeletei összeszerkesztve - letöltések! | 2018-01-15

Az OEE Erdőrendezési Szakosztály aktuális szakmai anyagaKöszönet az erdészek munkájáért!

Köszönet az erdészek munkájáért! | 2017-12-22

Révész Máriusz kormánybiztos karácsonyi jókívánságai Egyesületünk tagjainak és az állami erdőgazdaságoknakTájékoztató kiadvány jelent meg a biomassza-alapú gazdaság alapjairól

Tájékoztató kiadvány jelent meg a biomassza-alapú gazdaság alapjairól | 2018-01-16

A biomassza felhasználásban rejlő lehetőségek kiaknázása a cél


Rekordévet zárt a Budakeszi Vadaspark

Rekordévet zárt a Budakeszi Vadaspark | 2018-01-16

Öt évnyi folyamatos látogatóbarát fejlesztés
Imperial22 futárszolgálat