2017. 11. 18. Ma Jenő névnapja van. Pontos idő: 15:07
Ágazati, szakmai hírek

Az erdőtörvény kihívásai | 2017-10-31

Zalában járt a MEGOSZ előadássorozata

A Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége (MEGOSZ) előadássorozatot szervezett októberben, aminek zalai állomására pénteken került sor.

A Megyeházán megtartott rendezvényen megtelt a Deák-terem, bizonyítva, hogy az aktuális szakmai információkra nagy szükségük van a gazdálkodóknak, tulajdonosoknak, illetve különféle szakmai szolgáltatóknak. A fórumon Mózes Csaba a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezető helyettese a módosított erdőtörvény aktualitásairól tartott előadást.

Az előadó leszögezte, hazánk elkötelezett a hosszútávú, fenntartható erdőgazdálkodás mellett, amit korábban a Nemzeti Erdőstratégiában fogalmaztak meg, és annak egyik eszköze az új erdőtörvény. A törvénymódosítás egy része szeptemberben lépett hatályba, további része pedig januártól indul.

Az erdőtörvény céljai között történt említés arról, hogy ma, a klímaváltozást is figyelembe véve, kiemelt közcél az erdő megőrzése, továbbá, hogy ne romoljon az erdő természetessége. Mózes Csaba szólt a célok között az erdőgazdálkodással kapcsolatos adminisztráció egyszerűsítéséről, az igénybevétel szabályozásának módosításairól. Az információk között szerepelt például, hogy ma az országban mintegy 500 ezer erdőtulajdonos van, 50 ezer erdőgazdálkodó működik, és a mezőgazdaságon belül ez az ágazat több tízezer alkalmazottnak ad munkát.

Az erdőkkel kapcsolatos kihívások között említette a szakember a klímaváltozást. Prognózisok szerint növekedni fog térségünkben az erdős sztyepp területe. A statisztikai hivatal jelentése alapján 60 év óta először fordult elő, hogy tavaly csökkent az ország erdő művelési ágú területe, bár ez a csökkenés nem nagy.

A szakember elmondta, ennek oka összetett, összefügg az erdőtelepítések csökkenésével, illetve azzal, hogy kisebb az úgynevezett „talált erdők” mennyisége is. Utóbbi kifejezés az elhanyagolt, elhagyott területeken való spontán fásulást jelenti, amit a hatóság aztán erdőnek minősít. További kihívás az országban már érzékelhető tűzifahiány, illetve, mint Mózes Csaba elmondta, a nagyvad állomány magas száma. Utóbbi a természetes erdőfelújításokat nehezítő tényező.

A szakmai napon bemutattak egy új eljárást, a légi felmérésen alapuló erdészeti információszolgáltatást, és szó esett a MEGOSZ és az agrárkamara együttműködéséről is.

Az erdőtörvény kihívásai
Forrás: zaol.hu
Szerző: Hajdu Péter
Fotók: Hajdu Péter
Hírszerkesztő: Nagy László
<< vissza
November 15-én búcsúztatják dr. Firbás Oszkárt

November 15-én búcsúztatják dr. Firbás Oszkárt | 2017-11-09

A család hivatalos gyászjelentése és felhívás a szakmai, tanítványi tisztelgésre


"Úgy szakmailag, mint emberileg..." | 2017-11-09

Konferenciát rendez az OEE Hajdu Tibor emlékére


Zengővárkony hős szelídgesztenyéje lett az Év Fája

Zengővárkony hős szelídgesztenyéje lett az Év Fája | 2017-11-09

A gyulaji odvas hársfa kapta az OEE különdíját


„Erdészek a kutatásban

„Erdészek a kutatásban" | 2017-11-15

Konferenciát rendeztek a Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat keretében Pécsett


Trófeaszemlét rendeztek Gúthon

Trófeaszemlét rendeztek Gúthon | 2017-11-15

Soha nem látott mennyiségű dámbika került terítékre


A klímaváltozás hatásainak enyhítésében segít a magyar akác a Távol-keleten

A klímaváltozás hatásainak enyhítésében segít a magyar akác a Távol-keleten | 2017-11-14

Számos hasznos tulajdonságát használják majd ki a jövőben
Imperial22 futárszolgálat