"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Vita az erdőtörvény koncepciójáról

Vita az erdőtörvény koncepciójáról

Vita alakult ki az új erdőtörvény koncepciójáról az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága albizottságának hétfői ülésén, amelyen a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára bejelentette, hogy a koncepciót kiegészítik a társadalmi vita észrevételeivel, a jövő nemzedékek szószólója azonban a koncepció újbóli átgondolását kérte, az albizottság LMP-s tagja pedig azt indítványozta, hogy a jelenlegi formájában ne fogadják el az erdőtörvényt.

Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára beszámolt arról, hogy a jogszabály módosításának tervezete májusban készülhet el. A kiindulási alapot az Országos Erdészeti Egyesület által korábban kidolgozott anyag jelenti. Nem lesz új erdőtörvény, a jelenleg is hatályos 2009-es erdőtörvényt szeretnék átalakítani - mondta. Megjegyezte azt is, hogy az erdőtörvényről még tart a szakmai vita.

Felidézte, hogy a javaslatot részletesen tárgyalták már a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanácsban (NFFT) is. Megpróbálják az erdők gazdasági funkcióját erősíteni anélkül, hogy az a természetvédelem rovására menne. Megjegyezte azt is, hogy a magyarországi erdővagyon 50 százaléka magántulajdonban van, nem élvez védelmet.

Szabó Marcel, a jövő nemzedékek szószólója az ülésen a koncepció újbóli átgondolását javasolta. A korábbi erdőtörvények tükrözték a szakmai szervezetek közötti kompromisszumot, az új koncepció pedig az erdészeti egyesület tapasztalataira épül, nincs konszenzus a szakmai szervezetek között - mondta, és úgy vélte, hogy a javaslat a jelenlegi természetvédelmi kötelezettségek felhígításához vezet. Kifejtette, a koncepció megnyitná az utat az idegen fajok betelepítésére, és az őshonos fajok-természetközeli erdők helyett monokulturális, fajtaszegény kultúrák elterjedését támogatná.

Különösen problematikusnak nevezte a tulajdonviszonyok differenciáltságának hiányát, külön szabályozást sürgetve az állami- és a magánerdőkre. Védett területeken a természetvédelmi kezelés legyen elvárás az erdészetek tulajdonosaival szemben - mondta.

Sallai R. Benedek az albizottság LMP-s tagja kijelentette: a minisztérium tanácsadó szerve, az Országos Környezetvédelmi Tanács a javaslat visszavonását indítványozta. Arra kérte a tárcát, hogy a jelenlegi formájában ne fogadják el az erdőtörvényt.

Forrás: MTI

Fotók: parlament.hu

Hírszerkesztő: Nagy László