"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Erdőtüzek pusztítanak Görögországban

Erdőtüzek pusztítanak Görögországban

A nagy szárazság és az erős szél miatt erdőtüzek sora keletkezett Görögországban. A legjelentősebb Athéntól 60 kilométerrel nyugatra pusztít, több mint 160 tűzoltó próbálja megfékezni.

Már szeptember 13-án sok erdőtüzet jelentettek szerte az országból, majd a hétvége leforgása alatt újabb 80-nal nőtt a számuk. Az Athéntól 45 kilométerre fekvő Saronida üdülőhelyen több tucat hétvégi házból kellett kimenekíteni a turistákat egy tűz miatt, de voltak tüzek a Peloponnészoszon, Krétán és Híosz szigeten is – derül ki az MTI beszámolójából.

A helyi média híradásai szerint Peloponnészoszon egy ember meghalt füstmérgezésben. A görög polgári védelem a második legmagasabb fokú riasztást adta ki péntekre és a hétvégére az erdőtüzek miatt.

Tavaly júliusban az Athén környékén keletkezett erdőtüzek száznál több emberéletet követeltek. A növényzet gyakorta amiatt kap lángra, mert az emberek – figyelmen kívül hagyva a biztonsági előírásokat – parázsló cigarettacsikkeket dobnak el, sütögetnek a szabadban, vagy kerti hulladékot égetnek a nyári hónapokban is, holott ilyenkor tűzgyújtási tilalom van érvényben Görögországban.

A mediterrán térség erdőségeivel foglalkozó kutatások már tavaly arra figyelmeztettek: az egyre gyakoribbá váló hőhullámok és az elhúzódó száraz időszakok hatására a következő évtizedekben az erdőtüzek fokozódására kell számítani a területen. AZ ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete Kék terv című jelentése a kiemelkedő fajgazdagságú mediterrán erdők megóvásának lehetőségeivel foglalkozott.

 

Forrás: elobolygonk.hu

Fotók: MTI/AP/Michael Szvarniasz

Hírszerkesztő: Nagy László