"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Az erdő­védelemben is segíthetnek a drónok

Az erdő­védelemben is segíthetnek a drónok

A klímaváltozás eddig ismeretlen kártevők megjelenését okozza minden égövben, az erdészeti szakemberek új eszközökkel próbálják biztosítani a védelmet.

A klímaváltozás és a globalizáció komoly kihívás elé állítja az erdőket. A felmelegedés miatt egyre szélsőségesebb az időjárás, egyre több és pusztítóbb viharok, erős esőzések tépázzák a természetet, ráadásul hosszú száraz időszakok is lehetnek. A káros anyagok is problémát jelentenek, s, ha mindez nem lenne elég, akkor még ott van az is, hogy egyre több kártevő van az erdőkben, ráadásul egyre újabb fajok jelennek meg.

A kamerás drónok és a lézerszkennerek képesek arra, hogy a levegőből figyeljék meg a fákat és a talajt. Egyre gyakoribb, hogy a szakértők ilyen megoldásokhoz folyamodnak, de ez még nem jelenti azt, hogy a kutatók lépést is tudnának tartani a természettel, sőt. Ulrich Kohnle erdészeti szakember szerint a területeket figyelő technikák nagyon le vannak maradva az erdők átalakulási sebessége mögött. A változás követésében nagy segítséget jelentenek a pilóta nélküli járművek és a repülőgépek. Az azok által készített felvételeket különleges szoftverekkel lehet kiértékelni. A technikát még tesztelik, de mielőbb szükség lenne rá, mert az erdők a korábbinál sokkal inkább veszélyeztetettek.

A drónok a digitális fotók mellett videókat is rögzítenek, továbbá lézerszkennereket is használnak, ezáltal fontos információkat szállítanak a tudósoknak. Többek között felmérhető, hogy milyen károkat okoz a szú vagy mely fák pusztulnak. Kohnle hozzátette, hogy az eddigi technikával a németországi erdőket átlagosan 10 évenként mérték fel. Ez általában térképek és adatlapok segítségével történik. A 10 év azonban nagyon sok, míg a digitális technika viszont gyorsan és pontosan szállítja a számokat és az adatokat. A megoldások világszerte hálózatba köthetők és alkalmazhatók, így az egyes vészhelyzetekre (például egy kártevő robbanásszerű elterjedésére) sokkal gyorsabban lehet reagálni.

Forrás: sg.hu/IT-Tech

Fotók: sg.hu/IT-Tech

Hírszerkesztő: Nagy László