"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Felhívás a 2014 I. negyedéves Erdővédelmi kárbejelentő lapok leadására

Felhívás a 2014 I. negyedéves Erdővédelmi kárbejelentő lapok leadására

A NÉBIH Erdészeti Igazgatósága felhívja az erdészeti szakirányítók figyelmét, hogy az Országos Erdőkár Nyilvántartási Rendszer (OENyR) 2014 I. negyedéves erdővédelmi kárbejelentő lapjainak leadási határideje:2014. április 8.

Fokozottan felhívjuk a tisztelt szakszemélyzet figyelmét a „B” típusú Erdővédelmi kárbejelentő lappal kapcsolatos beküldési határidők betartására, különös tekintettel arra, hogy az erdészeti hatósági ügyekben csak az időben beküldött kárbejelentő lapok fogadhatók el. A kárbejelentők természetesen nem csak a megjelölt határidőre, hanem már korábban is, az egész negyedév során leadhatók, ezzel gyorsabbá válik a feldolgozás és az esetleges adategyeztetés folyamata.

Figyelem! A kódjegyzék frissítésre került.

Az alábbi kódok 2014-től kivonásra kerültek:

a téli és nyári vadkárkódok (203, 204, 205, 206, 207, 208)
a nyári vízkár (608)

Az alábbi kódok 2014-től bevezetésre kerülnek:

212: Vadkár - rágás
213: Vadkár - hántás
214: Vadkár - dörzsölés
215: Túráskár (makk, csemete)

 „A” típusú EKB lapok soraiban 2014-től kötelező a Jel mező kitöltése. (Részletek a honlapon, és az útmutatóban.)

A NÉBIH honlapján a bejelentőlapok kitöltési segítségeként továbbra is megtalálható a leggyakrabban feltett kérdések és az azokra adott válaszok gyűjteménye (GYIK), az OENyR útmutató, valamint elektronikus EKB lap változatok, beépített ellenőrzésekkel. 

2013-ban megjelent az ,,Erdőkárok” című képes útmutató, mely az OENyR útmutatóját, valamint számos erdei károsító leírását és képes ismertetőjét is tartalmazza. A kiadvány ingyenesen elérhető mindazon jogosult erdészeti szakszemély részére, aki a 2012. vagy a 2013. évben legalább egy alkalommal erdővédelmi kárbejelentőt küldött az OENyR-be. A még fel nem vett kiadványok átvehetők az illetékes megyei kormányhivataloknál.

Amennyiben további kérdés merül fel a rendszer üzemeltetésével, illetve az erdővédelmi kárbejelentővel kapcsolatosan, az erdovedelem@nebih.gov.hu címen jelezhető.

Forrás: NÉBIH Erdészeti Igazgatóság

Hírszerkesztő: Nagy László