"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

A Bakonyerdő Zrt. erdővédelmi szakmai napja

A Bakonyerdő Zrt. erdővédelmi szakmai napja

Az Erdőművelési és Közjóléti Osztály 2013. október 2-án erdőművelési értekezlettel egybekötött erdővédelmi szakmai napot tartott, melynek során vendéglátónk a Keszthelyi Erdészet volt.

 A rendezvényen minden erdészettől részt vettek az erdőműveléssel foglalkozó műszaki vezetők és erdőgondnokok, valamint az erdővédelmi témák iránt érdeklődő kollégák.Bakonyerdő

Az erdészet Büdöskúti vadászházában Szakács István erdészetigazgató köszöntötte a megjelenteket és beszélt a Keszthelyi-hegységet érintő fenyő- illetve lomb száradásról. A hegységben a 2011. és 2012. évek rendkívül csapadékszegény időjárása miatt a fekete fenyő és cser tömeges száradása indult meg. Az aszály miatt legyengült feketefenyőket különböző gombafajok is megtámadták, az erdeifenyőkön pedig szú fajok jelentek meg. A hegységben mintegy 4000 hektáron jelentkezett a száradás, a károsodott fatömeg fenyőknél közel 100 ezer m3, és a cser esetében is eléri az 50 ezer m3-t.

A terepi bejárás során a megjelentek képet kaphattak a hegység állapotáról, az aktuális munkákról. Elsőként a Balatongyörök 41 A erdőrészletet néztük meg, ahol a gyérítés korú fekete fenyő állományban dolgozó harvesztert is láthattuk munka közben. Itt nem csak az elszáradt faegyedek kerülnek kitermelésre, hanem átalakító céllal a foltokban megjelenő virágos kőris, molyhos tölgy újulatra is bontanak. Egy további megállót követően a Berzsenyi kilátóra felkapaszkodva szinte a teljes száradással érintett területet beláthattuk.
 Végül Vállus községhatárban egy olyan területet néztünk meg, ahol a száradás a faegyedek több mint 70%-át érintette, itt a teljes területen letermelésre került az állomány.

Az erdővédelmi program zárásaként az augusztusban végzett egy napos bálványfa elleni bemutató kezelés eredményét tekintettük meg, Szidonya István pedig beszámolt a bálványfa elleni védekezési lehetőségekről, tapasztalatairól.
 A vadászházban elfogyasztott finom ebéd után rövid erdőművelési értekezletet tartottunk. Elsőként az erdővédelmi kárbejelentéssel foglalkoztunk, ahol Esztó Kinga, a NÉBIH Erdőleltározási, Erdővédelmi és Szabályozási Osztályának munkatársa meghallgatta a rendszerrel kapcsolatos észrevételeinket és válaszolt a felmerülő kérdésekre. Ezt követően szó esett az aktuális munkákról, végül az erdőművelési tervek elkészítésének módját vitattuk meg.

Forrás: Bakonyerdő Zrt.

Hírszerkesztő: Pintér Eszter