"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

50 éves a NAIK ERTI Ökonómiai Osztálya

50 éves a NAIK ERTI Ökonómiai Osztálya

Idén ünnepli fennállásának 50 éves jubileumát a NAIK ERTI Ökonómiai Osztálya, amelyre június 4-én szakmai rendezvénnyel emlékeztek az NAIK ERTI Soproni Kísérleti Állomásán.

A megjelenteket Ugron Ákos Gábor helyettes-államtitkár és Dr. Borovics Attila a NAIK ERTI igazgatója köszöntötte. Kiemelték, hogy az erdészeti ágazat előtt álló kihívások – és közöttük is különösen a klímaváltozás – szükségessé teszik a kutatás hozzájárulását az erdészetpolitikai döntések előkészítéséhez, amelyekhez nélkülözhetetlen a gazdasági következmények vizsgálata is.

A Soproni Kísérleti állomás megújult kertjében az ünnepség keretében – Dr. Schiberna Endre osztályvezető szavai szerint – az erdész hagyományoknak megfelelően faoszlopot állítottak a múlt tiszteletére, és fát ültettek a jövőbe vetett bizalom jeleként.

Az emlékoszlopot az ország különböző erdőgazdálkodóitól kapott fából készítették. A zempléni tölgy, a nyírségi akác, a bakonyi kőris, a somogyi hárs, a zalai bükk, és a soproni hegyről származó cseresznye megmunkálásában nagy segítséget nyújtott a Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar.

Az avatószalagok felkötésében részt vettek: Dr. Jenes Barnabás (NAIK), Szépe Ferenc (FM), Dr. Borovics Attila (NAIK ERTI), Ugron Ákos Gábor (FM), Barkóczi István (SEFAG), Luzsi József (MEGOSZ, Ártéri Ebt.), Sárvári János (MEGOSZ) és Támba Miklós (Napkori Erdőgazdák Zrt). Az Osztály egykori és jelenlegi osztályvezetői emlékkoszorút helyeztek el.

A faültetésben az Ökonómiai Osztály kutatási és civil partner-szervezeteinek képviselői vettek részt. Prof. Dr. Lakatos Ferenc (NYME EMK), Dr. Rédei Károly (MTA ETB), Sódar Pál (AEE), Mőcsényi Miklós (FAGOSZ), Zambó Péter (OEE).

Az ünnepség után az Ökonómiai Osztály egy kisebb konferencia keretében mutatta be az elmúlt öt évtizedet és a jelenleg folyó kutatásokat.

A jubileumi rendezvényről további részletes beszámolót az Erdészeti Lapok következő számában olvashat.

Forrás: NAIK ERTI

Szerző: Juhász István – Schiberna Endre

Fotók: NAIK ERTI

Hírszerkesztő: Nagy László