"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Termelők, erdő- és vadgazdálkodók, erdészeti szakértők figyelmébe!

Termelők, erdő- és vadgazdálkodók, erdészeti szakértők figyelmébe!

A 2014-2020 közötti új EU pénzügyi ciklus egyik erdészeti szakmai újdonsága, hogy a rövidített vágásfordulójú, intenzív kezelésű NNY és akác iparifa ültetvények a támogatott körbe kerültek. Magyarországon a technológia nem ismeretlen a kutatók körében, de a főleg nem szakemberekből álló termelői körnek az ismeretek átadásával még adósak vagyunk.

Hiánypótló rendezvényként a MERD (Magánerdőkért Egyesület) Nyíregyházán, 2015. szeptember 30-án, mintegy 140 fő résztvevővel szervezett tárgyköri szakmai napot. A nagy érdeklődésre tekintettel a  NNY ültetvények technológiai és gazdasági elemzéséről készült előadást a NAIK-ERTI  honlapján PDF formátumban közzétesszük, mely a szövegkapcsolóra kattintva érhető el. Az akác ültetvények hasonló elemzése részünkről még folyamatban van, a publikáció 2016. első negyedévében várható.

Másik most zárult és figyelemre érdemes, tematikai fejlesztést, valamint eredményt hozó kutatásunk a rudas és lábas erdőkben keletkezett vad hántáskár szakmai és pénzügyi értékelése tárgykörrel foglalkozik. A jelenség gazdasági kihatásait a Bakonyerdő Zrt.-vel közösen a magas kőris fafajnál vizsgáltuk. Megbízó hozzájárulásával a kutatási jelentést, „szakvéleményt” szintén PDF formátumban feltettük honlapunkra. A publikációk között „Szakértői vélemény a Bakonyerdő Zrt. részére” címszó alatt található meg.

Mindkét szakanyag gazdasági elemzései aktuális időponti, helyi, vagy átlagos pénzügyi mutatókat tartalmaznak. Ezek az ár és költségszintek csak általános tájékozódásra alkalmasak. Egyedi esetekben, piaci mozgások miatt, vagy az idő előre haladtával módosulhatnak.

Forrás: ERTI

Szerző: Nagy Imre

Hírszerkesztő: Nagy László