"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Európai Erdők Miniszteri Konferencia Madridban

Európai Erdők Miniszteri Konferencia Madridban

Fenn kell tartani és fejleszteni szükséges az európai erdészeti mérő és megfigyelő rendszert. Ma már érzékeljük, hogy az éghajlatváltozás, felmelegedés, a légszennyezettségnél is nagyobb veszélyt jelenthet erdeinkre. Ezért indokoltnak tartjuk az erdők állapotának európai szinten történő összehangolt megfigyelését, az erdészeti mérő és megfigyelő rendszer megerősítését az éghajlatváltozás erdőkre gyakorolt hatásainak pontosabb felmérése érdekében – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az Európai Erdők 7. Miniszteri Konferenciáján, Madridban.

A konferencián az erdők védelme, az erdőgazdálkodás zöld gazdaságban játszott jelentős szerepe, az együttműködés jövője és az európai erdőegyezmény témájában elfogadott dokumentumok tovább erősítik a fenntartható erdőgazdálkodást, útmutatásul szolgálnak a hazai erdőstratégia összeállításához. Az agrárminiszterek elfogadták a fenntartható erdőgazdálkodás aktualizált kritérium és indikátor rendszerét, amely számos európai országban, így Magyarországon is alapul szolgál a fenntartható erdőgazdálkodás eredményeinek értékeléséhez.

Madridi hozzászólásaiban Fazekas Sándor méltatta a konferenciákon elért eredményeket, kiemelte azok nemzeti szintű hasznosítását. Magyarország támogatja és az európai erdészeti politika meghatározó fórumának tekinti az Európai Erdők folyamatot. További előrelépést jelenthet a jövőben az erdők megőrzése és az erdőgazdálkodás pozícióinak megerősítése érdekében egy joghatással is rendelkező európai erdőegyezmény elfogadása.

Magyarországon a fenntartható erdőgazdálkodás jogszabályi és intézményi keretei európai összehasonlításban is jó színvonalon biztosítottak. Hazánk két millió hektár erdőterülete folyamosan növekszik. Az erdőkből évente kitermelt 7,5 millió köbméter fa fontos, megújuló alapanyag és energiaforrásunk. A faanyag ellátás, a természeti értékek – biodiverzitás – megőrzése, a talaj, a vízkészletek védelme, egyéb védelmi funkciók és rekreációs lehetőségek biztosítása mellett erdeink jelentős mennyiségű, évi 3 millió tonna széndioxidot kötnek meg tartósan a légkörből, ezzel a klímaváltozás ütemének mérsékléséhez is hozzájárulnak.

Fazekas Sándor a rendezvényen kétoldalú tárgyalásokat folytatott Christian Schmidt német szövetségi mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszterrel, Isabel Garcia Tejerina asszonnyal a spanyol agrártárca vezetőjével, valamint Carole Dieschbourg luxemburgi környezetvédelmi miniszter asszonnyal. A találkozók középpontjában az erdészeti egyezményhez kötődő álláspontok, továbbá a legaktuálisabb európai uniós kérdések álltak. 

Hazánkat szakmai küldöttségként Fazekas Sándor miniszter mellett, Ugron Ákos Gábor helyettes államtitkár és Szepesi András szakmai főtanácsadó képviselik Madridban.

Forrás: FM Sajtóiroda

Fotók: Forest Europe, FM

Hírszerkesztő: Nagy László