"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Európai politikusok tekintették meg a Gyulaj Zrt. közjóléti fejlesztéseit

Európai politikusok tekintették meg a Gyulaj Zrt. közjóléti fejlesztéseit

Kétnapos tanulmányi látogatáson járt a „Régiók Bizottsága Környezetvédelem, Éghajlatváltozás és Energiaügy (ENVE) Szakbizottság” hétfőn és kedden Tolna megyében. A delegációt alkotó tizenkét európai politikus számára „Hátrányos helyzetű térségek válaszai a környezetvédelmi és energetikai kihívásokra” címmel szervezett programot a Tolna Megyei Önkormányzat. A vendégek azért jöttek, hogy megismerjék a megye jó gyakorlatait az imént említett szakterületeken. A küldöttség tagjai között szerepeltek többek között máltai, szlovák, szlovén, észt, angol, ciprusi, olasz, skót, finn, litván nemzetiségű, hazájukban vezető önkormányzati tisztségviselők.

A Bizottság első alkalommal érkezett tanulmányi útra a Dél-Dunántúlra. Az ilyen jellegű találkozók nem csupán a megyében tapasztalható jó gyakorlatok, hanem a visszajelzések  miatt fontosak, melyekből kiderül, hol szükséges előre lépni – mondta Ribányi József, a Tolna Megyei Közgyűlés alelnöke, egyben a Régiók Bizottsága magyar delegációvezetője a szekszárdi Vármegyeházán tartott hétfői nyitórendezvényen. Kiemelte, a látogatás célja, hogy bemutassák, hogyan lehet a természeti értékekből előnyt kovácsolni egy olyan hátrányos helyzetű területen, mint Tolna megye.

A program keddi napján a résztvevők terepszemlével egybekötött előadást hallhattak a Gyulaj Zrt. közjóléti erdőgazdálkodási tevékenységéről. A delegációt az úton végigkísérő vezérigazgató, Gőbölös Péter köszöntötte Lengyel-Annafürdőn, ahol a Turisztikai és Természetismereti Központot járták körül. A nemrégiben átadott erdei kilátó is egy állomás volt, amely a fák lombkoronaszintjének, s egyben az állat,- növény,- és rovarvilág megismerésének egyik kiváló eszköze. A társaság nagy hangsúlyt fektet a gyermekek természetközpontú nevelésére, hiszen folyamatosan látja vendégül az iskolás csoportokat. A fiatalok az ökoszisztémáról, az erdő kincseiről és a környezetvédelem fontosságáról tanulhatnak, méghozzá mindennel testközelből ismerkednek meg.

A delegáció a Gyulaj Zrt. fenntartásába tartozó Szentkúti kunyhó-Ökoházat is útba ejtette, amely teljesen önellátó módon működik, azaz napelemmel biztosítja az áramot, saját vízforrással, nádgyökér zónás szennyvíztisztítással és kemencével gondoskodik a lakhatóságról illetve komfortról. A vendégek Tamási – s azon belül a Zrt. Miklósvári Parkerdeje – felé tartva, a Vadaspark leskunyhójánál figyelték meg az „erdő népét”.

Forrás: Tolna Megyei Önkormányzat, Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.

Szerző: Tóth Róbert

Fotók: Ótós Réka

Hírszerkesztő: Nagy László