"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Év erdésze helyi válogató a kisalföldi erdőgazdaságnál

Év erdésze helyi válogató a kisalföldi erdőgazdaságnál

A 2018. évben a DALERD Zrt. rendezi az Országos Erdészeti Egyesület által évente kiírt, „Az év erdésze” megtisztelő címért folyó nemes versengést. Ezen két fordulós megmérettetésen az erdőgazdálkodásban dolgozó (felsőfokú erdészeti képesítéssel nem rendelkező) erdésztechnikusok vehetnek részt.

Az első fordulót az erdőgazdasági részvénytársaságok rendezik, és az egyes helyi versenyek legjobbjai kerülnek a második, országos fordulóba. Itt a magánerdőgazdálkodók kiválóságaival kiegészülve küzdenek a „Év erdésze” címért.

A viadal fő célja – a kiíró megfogalmazása és szándéka szerint – az erdész szakma múltban kivívott magas társadalmi elismertségének régi fényéhez segítése, a résztvevők szaktudásának és felkészültségének gyarapítása és a szakmát művelők közötti barátságok erősítése. Mindezek érdekében nagyon komoly szakmai tudást feltételező versenyprogramot állítanak össze évről évre, hisz az erdészszakma elméleti kérdéseitől a trófeák bírálatáig kell a részvevőknek bizonyítaniuk.

Erdőgazdaságunknál a helyi „válogató” helyszínét idén a jánossomorjai erdészek a hanságnagyerdei erdészházban és a környező erdőkben biztosították 34 erdészünk számára.  

Az első versenyszám, a tesztírás, az erdész szakma elméleti tudásanyagára alapozott. Pl. a jogszabályokból eredő kötelezettségeket, fafajokkal, cserjékkel, vadgazdálkodással, fegyverekkel kapcsolatos ismereteket mérte fel. Munkatársaink a tavalyi évben ebben a versenyszámban nem remekeltek, úgyhogy most öröm volt látni az értékelésnél, hogy jónak mondható teljesítménnyel vették ezt az akadályt. Az első helyen ebben a feladatban azonos pontszámmal Horváth János és Horváth Roland (mindketten ravazdi erdészek) végeztek.

Majd két jól megtermett fa (tölgy és kőris) magasságát és térfogatát kellett – mindenféle segédeszköz nélkül – megbecsülni. Az adta a feladat nehézségét, hogy a tölgy olyan óriási volt, hogy sokaknak nem sikerült eltalálni a helyes adatot, nem így a kategória nyertes Légrádi Róbertnek, aki a megengedett 10% hibahatáron belül becsült, így 100%-os teljesítményt nyújtott.

A jelölés feladat helyszínét kisebb buszos túra után érték el a csapatok, ahol Sarlai Zoltán volt a legeredményesebb, mert ő határozta meg legjobban, hogy a gyérítendő faállományból mely fákat kell majd kivágni.

Ezek sem voltak egyszerűek, de az igazi kihívást a választékolás jelentette. Hosszabb elemzést igényel majd ennek a feladatnak az értékelése. Ugyanis az egyik fahiba túlzott súllyal szerepelt az értékelésnél, és aki ebben rontott, az nagyon sokat veszített az összpontszámait illetően (és nagyon sokan rontottak, hisz a 34 versenyzőből 22-en kaptak 0 pontot). Ebből következően viszont, aki ebben legjobban teljesített  - Szukhentrunk Imre - az nem csak a kategória, de a házi verseny győztese is lett.

A cserjék, lágyszárúak, fák és fakockák felismerése igazi sikertörténet a 82%-os átlagteljesítménnyel, ebben is kiemelkedik Pozsgai Gábor, a Győri Erdészet kerületvezetője, aki az 50 felismerendő fajból 49-et azonosított jól, és teljesítményét növeli, hogy a trófeabírálatban is a csapat legjobbja lett. Itt azt kellett jól eltalálni, hogy milyen messze van a (muflon, dám, őz és gímszarvas) trófea, és azt is meg kellett határozni, hogy hány pontos a kihelyezett példány.

Az immár hagyományosnak mondható verseny szervező házigazdái mindent megtettek a verseny gördülékeny lebonyolításáért; jól előkészített, gondosan megtervezett, jó hangulatú esemény volt.

Gratulálunk a helyezetteknek, és dicséret illet minden résztvevőt, akik teljesítményük, tudásuk legjavát nyújtva álltak helyt a megmérettetésen. Pap László, az állami erdőgazdaság vezérigazgató helyettese a háziversenyen legjobb teljesítményt elérők munkáját emlékplakettel és ajándékutalvánnyal köszönte meg.

A helyezettek:

5. Dénes Tibor (Ravazdi Erdészet)

4. Rosta Attila (Kapuvári Erdészet)

3. Nagy János (Kapuvári Erdészet

2. Bári Károly (Jánossomorjai Erdészet)

1. Szukhentrunk Imre (Kapuvári Erdészet)

Forrás: KAEG Zrt.

Fotók: KAEG Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László