"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Bátaszék molyhos tölgye lett az év faegyede

Bátaszék molyhos tölgye lett az év faegyede

Hat hétig tartó online szavazás után, szoros küzdelemben nyert Bátaszék tölgye az Év Fája Versenyen, melyet 2010 óta szervez meg az Ökotárs Alapítvány. A versenybe bármely közösség nevezhet egy számára kedves fát melynek érdekes története van. A győztes bátaszéki tölgy hosszú élete során a település oltalmazójává vált.


Idén több mint 60 jelölt indult a versenyen, melyek közül a szakmai zsűri választott ki 15 döntőst. Ezek közül a közönség online szavazással választotta meg kedvencét szeptember 7. és október 18. között. Az Év Fája címet idén lelkes küzdelem után Bátaszék legöregebb fája, egy molyhos tölgy nyerte, 6424 szavazattal. A Hős Fa címet a körbeépített győri gesztenyefa kapta, míg az Országos Erdészeti Egyesület különdíját a hédervári Árpád-tölgy nyerte el.



Az Ökotárs Alapítvány az Év Fája Versennyel a közvetlen környezetünkben élő fákra és általában a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére szeretné felhívni a figyelmet.

Az Év Fája, a Hős Fa és az Országos Erdészeti Egyesület különdíjasa mellett idén is minden döntőbe jutott fa kapott ajándékot a díjkiosztón. A fákra összesen 21 532 szavazat érkezett az online szavazás keretében.

A győztes bátaszéki tölgy hosszú élete során a település oltalmazójává vált, és egy érdekes hagyomány is kapcsolódik hozzá: minden év május 25-én borral öntözik törzsét, hogy a következő év bő szőlőtermést hozzon. A Hős Fa címet kiérdemlő körbeépített győri gesztenyefa az ember és természet harmonikus együttélésének jelképe. Lőrincz József Ybl-díjas építész ugyanis úgy tervezte a fa körül álló művelődési házat, hogy a fát ne kelljen kivágni miatta. Az épületet azonban most le akarják bontani, s ez valószínűleg a fa életét is veszélyezteti. Az Ökotárs zsűrije a győriek széleskörű összefogását díjazta mellyel a fa és a művelődési ház megmaradásáért küzdenek.

Az Év Fája egy speciális kezelésre feljogosító utalványt kapott, a Hős Fa jutalma egy állapotfelmérő szakmai vizsgálat és kezelési javaslat. Az Országos Erdészeti Egyesület különdíjasa az OEE ajándékcsomagját kapta. A Kenderkóc webáruház jóvoltából a döntősök többek közt madárodúkat és etetőket is kaptak ajándékba.

A hazai győztes részt vesz a jövő év elején rendezendő európai versenyben is, amelynek győztese az Európai Év Fája címet nyeri el. A nemzetközi megmérettetésen eddig kétszer nyert magyar fa, két alkalommal pedig második helyezést értünk el.

Az idei hazai verseny döntősei, helyezési sorrendben:
1.Bátaszék legöregebb fája, a település büszkesége, az öreg tölgy - 6424 szavazat
2.Balkányi mamutfenyő – másfél évszázad tanúja - 6147 szavazat
3.A Mesefa - 1675 szavazat
4.A körbeépített győri vadgesztenyefa - 1358 szavazat
5.Marosi Matuzsálem - 1357 szavazat
6.A hédervári Árpád-tölgy - 870 szavazat
7.Nyergesi Vadkörtefa - 832 szavazat
8.Komlói öreg tölgy - 689 szavazat
9.A somogysárdi Ginkgo Biloba - 492 szavazat
10.Kóspallagi Tűzoltófa - 418 szavazat
11.Az Év Fája egy óvodában - 304 szavazat
12.A kápolnai három hársak - 295 szavazat
13.Az óriás makkfa - 259 szavazat
14.Védett Keleti platánfa - 258 szavazat
15.Igaz történet egy óriás fehér fűz kegyeleti jelkép szerepéről - 154 szavazat

Forrás: Ökotárs Alapítvány, MTI

Fotók: Ökotárs Alapítvány

Hírszerkesztő: Nagy László