"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Elindult az Európai Év Fája Verseny 2015!

Elindult az Európai Év Fája Verseny 2015!

Február 1-től lehet szavazni az ötödik Európai Év Fája verseny döntős fáira, melyek egy-egy összetartó emberi közösséget képviselnek. Idén már tizennégy ország vesz részt a versenyben, melyhez újonnan csatlakozott Anglia, Belgium, Észtország és Spanyolország. Magyarországot a tatai platánfa képviseli, mely 2014-ben lett a magyarországi év fája verseny győztese. A fákra február 1. és 28. között a www.treeoftheyear.org oldalon lehet szavazni, az eredményekre március 5-én derül fény. Az ünnepélyes díjátadó március 22-én a brüsszeli Európa Parlamentben lesz.

A nemzetközi versenyt a European Partnership Association (EPA, Környezeti Partnerség Egyesület) szervezi, a magyar fordulót pedig a 6 alapítványt tömörítő EPA magyar tagja, az Ökotárs Alapítvány.Támogatói az Európai Földtulajdonosok Szövetsége, az Európai Unió és a Tetra Pak.

Az Európai Év Fája verseny célja, hogy megmutassa a fák kulturális és természeti értékét, melyeket becsülnünk és óvnunk kell. Más versenyektől eltérően itt nem a fák szépsége, mérete vagy kora fontos, hanem a történetük és kapcsolatuk az emberekkel. A versenybe ugyanis olyan fákat lehetett nevezni, melyek fontosak a körülöttük élő közösségeknek: találkozási pontot kínálnak, történetek kapcsolódnak hozzájuk.

A mozgalomhoz évente több százezren csatlakoznak, a résztvevő országok száma a kezdetek óta 5-ről 14-re emelkedett. A versenyhez folyamatosan várják a további csatlakozó országokat Európából.

Az Országos Erdészeti Egyesület már 1996-ban elindította az ugyanilyen néven futó Év Fája mozgalmat. Az Év Fája mozgalom nem egy konkrét fát hanem egy-egy kevésbé ismert hazai fafajt ismertet meg a nagyközönséggel és az erdészeti szakmával. Az adott évben az erdészeti ismeretterjesztés, az erdei iskola programok, tanulmányi versenyek és a szakmai kutatások kiemelten foglalkoznak a választott fafajjal. Az elmúlt időszakban mintegy 200 tanulmány és kiadvány jelent meg az év fáival kapcsolatban. 2015-ben az Év Fája a kocsányos tölgy, melyről bővebb információt a www.azevfaja.hu honlapon olvashatnak. Az Év Fája Verseny lebonyolításához az Országos Erdészeti Egyesület három éve csatlakozott.

Forrás: Év Fája Verseny

Fotók: Év Fája Verseny

Hírszerkesztő: Nagy László