"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Fadöntési és választékolási tréning a Mecsekerdő Zrt.-nél

Fadöntési és választékolási tréning a Mecsekerdő Zrt.-nél

Már elkezdődtek a téli munkák az erdőn, ennek szakmai támogatására fadöntési és választékolási tréninget szervez a Mecsekerdő Zrt. az erdészeteinél dolgozó fakitermelők valamint az erdészeti munkát végző vállalkozók számára. A döntési és választékolási tréninget az erdőgazdaság vezető szakemberei tartják.

Az erdészek értékes vagyonnal gazdálkodnak, nagy gonddal nevelik a fát generációkon keresztül. Mind a gazdálkodó, mind a társadalom érdeke, hogy a 100 év alatt megtermelt fa a lehető legnagyobb értéken hasznosuljon. Fontos tudatosítani a nagyközönség számára, hogy a fakitermelés nem erdőirtás, hanem egy természeti erőforrás gondos kezelése és annak hasznosítása. Ezért azokat a szakembereket, akik a fa kitermelését végzik, folyamatosan képezni kell. A döntési és választékolási tréning ezt a célt szolgálja.

Az elmúlt egy hónapban az erdőgazdaság erdészeteinél dolgozó fakitermelők több helyszínen döntési tréningen vettek részt, ahol egy nagy méretű fa szabályos kidöntése volt a feladatuk. A tréning egyben verseny is, az erdészeti fordulókon 1-2. helyen végzett döntőpárok bejutottak az erdőgazdasági döntőbe – amelyet ezen a november 3-ai rendezvényen tartanak -, az 1-3. helyet megszerzők jutalomban részesülnek. A fadöntést a szabályos felszerelés, a biztonságos munkavégzés és a szakszerűség alapján értékeli a zsűri.

Ez a rendezvénysorozat a fakitermelési munkakultúra megbecsülésének szól. A fakitermelés a bányászat mellett az egyik legveszélyesebb munka, ahol a munkát végzők biztonsága és testi épsége a legfontosabb.

A fadöntési tréninget egy ún. hosztolási, azaz választékolási bemutató kíséri, ezen a szakemberek bemutatják, hogy miként lehet a legnagyobb értéken hasznosítani a fát az egyes részek szétválasztásával.

Forrás: Mecsekerdő Zrt.

Fotók: husqvarna.com

Hírszerkesztő: Nagy László