"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Fagykár a Pilisi Parkerdőben

Fagykár a Pilisi Parkerdőben

A szeszélyes, olykor igencsak szélsőséges időjárás érzékenyen hatott a Pilisi Parkerdő Zrt. folyamatban lévő erdőfelújításaira: az április végi, május eleji fagyok csaknem 1600 hektárnyi területet érintettek, elsősorban a természeti hatásoknak jobban kitett, fiatalabb csemetéket és a magoncokat károsítva. A kár jelentős többletmunkát és pluszköltségeket jelent az erdőgazdaságnak.

Az utóbbi hetek változékony időjárása egyszer napsütéssel és szárazsággal, másszor pedig égszakadással, vagy akár fagypont alá süllyedő hőmérsékletingadozásokkal tett próbára mindenkit. Az egyetlen állandó a folyamatos változás volt. A szélsőséges időjárás komolyabb hatást gyakorolhat az erdőterületekre, egyrészt a sajátos mikroklimatikus viszonyokból (pl. a nagyobb sűrűségű hideg levegőt „összegyűjtő” fagyzugok), másrészt a várositól eltérő tengerszint feletti magasságból fakadóan. A klímaváltozás a mi, mérsékelt éghajlatunkon is komplex szakmai megoldásokat kíván, hogy hosszútávon erdeink – fafajösszetételük és szerkezetük alapján is – ellenállóbbak legyenek.

Az alábbiakban erdészetekre bontva gyűjtöttük össze az április végi, május eleji fagykár legjellemzőbb pusztítási formáit.

Valkói Erdészet

A Valkói Erdészetnél 132 erdőrészletből, összesen csaknem 636 hektárról jelentettek különböző mértékű fagykárt – ez a Pilisi Parkerdő Zrt. fagykár által leginkább érintett erdészete. Főképp az akác felújítások szenvedtek a késői fagytól, de a hideg megcsípte a cserek és a tölgyek leveleit is. Korban főként a fiatalabb egyedeket érintette (akácnál 1-5 év, egyéb fajnál 1-10 év), de egyes mélyebb területeken az idősebb állományok friss hajtásai is lefagytak.

Budapesti Erdészet

A Budapesti Erdészetnél a hazai nyár és a cser mellett leginkább az akác károsodott: a pesti oldalon a fagy 2-300 hektáron érintette az akácállományokat. A fiatal egyedeknél, csemetéknél a tavaszi növekedési veszteség – hiszen így kevésbé lesznek erősek, ellenállóak –, illetve az ezzel járó ápolási munkák megszaporodása okozhatja a legnagyobb problémát.

Bajnai Erdészet

Az erdőfelújításokban keletkező kár összmennyisége mintegy 100 hektár körül mozog, melynek java része minőségi kár. Az 5 évnél fiatalabb akácosokat, ill. az 1-3 éves tölgyeseket érintette érzékenyen, illetve néhány hektáron a fekete diós állományokat is. Az őszi makkvetések azonban komolyan sérültek, a végvágást követő, mesterséges felújítások cser-makkvetései pont ebben az időszakban csíráznak, bújnak ki a földből. A 12 hektárnyi cser első kivitelnek sajnos csaknem a fele megfagyott.

A völgyekben kelő, 2-5 cm-es magoncok is elfagytak. Ez azért különösen nagy probléma, mert a többéves csemetékkel ellentétben ezek vélhetően nem heverik ki a fagyást, emiatt ezt a szóban forgó 5-6 hektárt minden bizonnyal újra kell vetni.

Pilisszentkereszti Erdészet

Pilisszentkereszti Erdészetnél az áprilisi fagykár hozzávetőlegesen 93 hektáros erdőfelújítást érintett, amely miatt a kocsánytalan tölgy csemeték idei hajtása és levele elhalt.

Pilismaróti Erdészet

A Pilismaróti Erdészet 228 hektár folyamatban lévő erdősítésből jelentett fagykárt, ami főleg a csemeték hajtásait és leveleit érintette. Az érintett fafajok zömében kocsánytalan tölgy, egy kis területen pedig cser.

Budakeszi Erdészet

A Budakeszi Erdészet területén becslések szerint 300 hektárnyi erdőterületet érintett a fagykár, a kárfelmérés jelenleg is zajlik.

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László