"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Nem kedvez a fakitermelési munkáknak az enyhe tél

Nem kedvez a fakitermelési munkáknak az enyhe tél

Az enyhe tél az erdőknek és a fakitermelésnek nem kedvez. Az optimális a havas, fagypont alatti nappali átlaghőmérsékletet mutató időjárás lenne, de ilyen ezen a télen nem sokszor volt. És a prognózisok szerint már nem is igen lesz, hiszen holnaptól ismét jön a felmelegedés – de nagy baj azért még nincs. Bodor György, a Zalaerdő Zrt. erdőgazdálkodási osztályvezetője tapasztalatai szerint egyébként tendencia, hogy egyre enyhébbek a teleink.

– Az enyhe téli időjárás a Kárpát-medencében nem ritka, a baj az, hogy a telek évről évre enyhébbek, s a meleg időszakok sokkal tartósabbak – bocsátotta előre. – Megjegyzem, ha a fűtésszámlákat nézzük, a lakosság széles körének ez jó, számunkra azonban nem kedvező. Ilyenkor ugyanis igazi téli időre lenne szükségünk, hiszen a fakitermelés dandárja most zajlik, márpedig ha a munkát nem tudjuk kedvező időjárási viszonyok között végezni, akkor a kitermelt faanyag minőségileg is károsodhat. Mire gondolok? Például megindul a fákban a nedvkeringés és a letermelt faanyag megreped a magasabb víztartalom miatt. Ennek hatására esetleg gomba is megjelenik a fatestben, ami tovább rontja a minőséget. Ezenkívül az sem mindegy, milyen a talaj állapota. Ha túl laza és vizes, akkor az nagy baj, bizonyos esetekben le is kell állítani a termelést, vagy csak gyérítést, nevelő vágást lehet végezni. A gépek ilyenkor csúsznak, megsérülhetnek a visszamaradó törzsek, s károsodik a talajszerkezet is. Az erdősítési munkálatokra viszont alkalmas a melegebb téli időjárás, ami azért szerencsés, mert az enyhe telet gyakran rövid tavasz követi, s még el sem kezdtük a munkát, máris befejezhetjük.

A szakember beszélt az enyhe idő miatt esetleges kártevő-elszaporodásról is. Mint mondta, ebben ő nem hisz, mert a károsítóknak megvannak a maguk túlélési technikáik és vastag hótakaró alatt is áttelelnek. Másrészt ezek a szervezetek megfelelő életfeltételek közt kis áttelelő egyedszám esetén is igen gyorsan felszaporodnak és akár akkora populációvá is duzzadhatnak, mintha a tél nem is gyérítette volna őket.

– Visszatérve az enyhe időjárásra: szerencse a szerencsétlenségben, hogy sajnos a mélyebb talajrétegek is nagyon vízszegények, kiszáradtak, ezért a téli esőzések és az elmúlt időszak havazásai sem lazították fel még annyira a felső réteget, hogy ne tudtunk volna dolgozni. Nyilván, nem olyan a tempó, mint amilyen optimális körülmények között lehetne, de eddig nagy veszteséget nem okozott a cég gazdálkodásában a fagymentes tél. Az időszak pontos mérlegét azonban majd csak március közepe után lehet megvonni, amikor teljesen mögöttünk hagyjuk – jelentette ki Bodor György.

Forrás: zaol.hu

Szerző: Horváth-Balogh Attila

Fotók: Szakony Attila

Hírszerkesztő: Nagy László