"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Csökken a falopások száma a Budapest környéki erdőkben

Csökken a falopások száma a Budapest környéki erdőkben

A hideg időben több fát lopnak az erdőkből, ám az elmúlt hetek fagyosabb időjárása ellenére nem nőtt a falopások száma a Pilisi Parkerdőben, sőt, a több éves tendencia csökkenést mutat – mondta Lomniczi Gergely szóvivő.

Javul a helyzet, és a korábbi évekhez képest sokkal kevesebb esettel találkoznak a terepen a kollégáink. Itt, a főváros környékén mindenképpen kevesebb a falopás, mint a korábbi években volt. Mind a két eset ellen alapvetően megelőzéssel lehet védekezni. Tehát egyrészt az erdei utak lezárása, az erdei forgalom ellenőrzése a fontos, hogy ne lehessen bejutni az erdőbe autóval és elszállítani a faanyagot. A másik fontos területe a védekezésnek a hatóságokkal – elsősorban a rendőrséggel – való szoros együttműködés. Ebben a munkában segít az, hogy rendészeti jogköre van az erdésznek az utóbbi időben, tehát ellenőrizheti, átvizsgálhatja és adott esetben vissza is tarthatja az erdő területén a gyanús gépjárműveket” - mondta a szóvivő.

A Pilisi Parkerdő szóvivője hangsúlyozta: a falopás büntetendő cselekmény. Egyrészt ahogy a nevében is benne van, ez lopásnak számít. Másrészt a természetkárosítás oldaláról is lehet szemlélni, hiszen az illegális fakitermeléssel vagy éppen az erdőterületen történő illegális teherautó-tehergépjármű mozgással természeti károkat is okoznak a fatolvajok, ami pedig igen komoly súlyosbító körülményt jelenthet egy-egy esetben” - tette hozzá a szővivő.

Lomniczi Gergely hozzátette: az utóbbi időben a bíróságok több esetben is hoztak elrettentő erejű, akár több éves börtönbüntetéssel járó ítéleteket falopási ügyekben.

Forrás: Info Rádió

Fotók: Várkapuinfó

Hírszerkesztő: Nagy László