"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Pilóta emlékkereszt felszentelése a Vas megyei Farkas-erdőn

Pilóta emlékkereszt felszentelése a Vas megyei Farkas-erdőn

Vitéz nemes Molnár László m. kir. repülő hadnagy halálának 70. évfordulóján emelt kereszt felszentelésének ünnepségére került sor 2015. augusztus 7-én, a róla elnevezett Pilóta-dombon.

Molnár László repülő hadnagy, a II. világháború legsikeresebb magyar vadászpilótája, a hazai légtér védelmében 1944. augusztus 7-én vesztette életét. A túlerőben lévő amerikai támadó kötelékkel vívott légi harcban egy amerikai vadászrepülőgép megrongálta a gépét, amelyet sikerült elhagynia, azonban az ejtőernyőn függő védtelen pilótát halálos találat érte. A pilóta és gépe is a Káld határában lévő Farkas-erdőbe zuhant, holttestét azonban csak augusztus 13-án találták meg egy vadkörtefán a keresésbe bevont helyi lakosság segítségével.

Társaságunk Káldon élő kerületvezető erdésze, Horváth József segítségével sikerült felvenni a kapcsolatot Góczán István, egykori erdészeti dolgozóval, aki gyermekkorában részt vett a keresésben, így meg tudta mutatni a pontos helyet.

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. 2014. októberében közjóléti programja keretében keresztet állítatott a II. világháborúban hősi halált halt vitéz nemes Molnár László repülő hadnagy emlékére. A Pilóta-dombon lévő kereszt mellett, a végrehajtott változtatást követően, immár az Országos Kéktúra nyomvonala is elhalad, s a kereszt mellett álló tájékoztató tábla segítségével egyre többen ismerkedhetnek a tragikus sorsú pilóta történetével.

Halálának 71. évfordulóján, 2015. augusztus 7-én került sor a Pilóta-emlékkereszt felszentelésének ünnepségére. A 14 órakor kezdődő megemlékezésen Varga László, Társaságunk közjóléti és pályázati csoportjának tagja köszöntötte a vendégeket, miközben a Sopronból érkező II. világháborús hagyományőrzők korabeli egyenruhában díszőrséget álltak a kereszt mellett. Megható beszédet mondott vitéz nemes Molnár László unokahúga, dr. Orbay Judit, majd Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke tartotta meg köszöntő beszédét.

Balasi István, Gérce község római katolikus plébánosa szentelte fel a keresztet, majd a megemlékezők elhelyezték a tisztelet és kegyelet koszorúit. A koszorúzás után elhangzott a Magyar Takarodó trombitán, a megemlékezés pedig a Himnusz eléneklésével zárult.

Forrás: Szomabathelyi Erdészeti Zrt.

Szerző: Saidi Anna, Varga László

Fotók: dr. Orbay Judit; Laki László

Hírszerkesztő: Nagy László