"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Somogyzsitfa-Szőcsénypusztán járt Fazekas Sándor - letölthető webvideóval

Somogyzsitfa-Szőcsénypusztán járt Fazekas Sándor - letölthető webvideóval

A vidékfejlesztési tárca január 1-jével átveszi a helyi Széchenyi Zsigmond Szakközépiskola fenntartását - jelentette be Fazekas Sándor országjárása első állomásán, Somogyzsitfa-Szőcsénypusztán.

A szaktárca vezetője Magyarország egyik legrangosabb mezőgazdasági szakképző intézményének nevezte a szőcsénypusztait, amelyben vadgazdálkodási és erdészeti képzés folyik. "Az intézmény messze földön híres és elismert" - mondta, hozzátéve, a középfokú képzés reformja kapcsán a cél ezeknek az értékeknek a megőrzése és gyarapítása. Kifejtette, arra törekszenek, hogy tiszta profilú agár-vidékfejlesztési intézmények legyenek az országban. Az agrártárcához jelenleg 19 intézmény tartozik, és a becslések szerint 60 körüli intézmény tudja biztosítani az utánpótlást az ágazat számára. A miniszter közlése szerint "jelentős számú intézmény kerül át a tárcához", ezekről már zajlanak az egyeztetések a fenntartókkal.

Fazekas Sándor meggyőződése szerint az oktatási kiadásokat növelni szükséges ahhoz, hogy versenyképes maradjon az ország mezőgazdasága. A rendelkezésre álló összegeket más struktúrában kell felhasználni, mert jelenleg széttöredezett az agárképzés, és nem igazodik megfelelően az ágazat által támasztott elvárásokhoz.

Somogyi tartózkodása során polgármesterekkel, gazdákkal, és más érdeklődőkkel találkozott a miniszter. Fazekas Sándor reggel Szentborbáson, illetve a Dráva parton az árvízi helyzetről, a nemzeti park munkájáról és az ott zajló holtág-rehabilitációról tájékozódott. Később a térségben leégett ősborókások helyreállításáról informálódott, majd a Kaposvári Egyetemen a földtörvényről és földügyekről tartott diákfórumot.

A miniszteri látogatásról készített webvideó híranyagot az alábbi lejátszóra kattintva nézheti meg.

Forrás: MTI,VM Sajtóiroda,Tavi TV.marcaliportal.hu

Fotók: Csernalovics László

Hírszerkesztő: Nagy László