"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Megnyílt Budapesten a 22. FeHoVa Nemzetközi Kiállítás

Megnyílt Budapesten a 22. FeHoVa Nemzetközi Kiállítás

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV) elnöke nyitotta meg csütörtökön a 22. FeHoVa (Fegyver, Horgászat, Vadászat) kiállítást. Semjén Zsolt megnyitójában kiemelte: várhatóan még ebben az évben elkészül és az Országgyűlés elé kerül az egységes szemléletű vadászati, erdészeti és természetvédelmi törvény. Ez azért fontos - tette hozzá -, mert biztosítja az egyes területek zökkenőmentes, harmonikus együttműködését. Semjén Zsolt beszélt arról is, hogy Magyarország szeretne ismét vadászati világkiállítást rendezni, az 1971. évi ilyen budapesti esemény 50. évfordulóján 2021-ben.

A megnyitón részt vett Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, George Aman, a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács (CIC) elnökhelyettese, továbbá több magyar és külföldi szakmai szervezet vezető tisztségviselője.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter elmondta: nem véletlen a FeHoVa iránti nagy érdeklődés Magyarországon, ugyanis mintegy 350 ezren horgásznak és mintegy 60 ezren vadásznak. Támogatásáról biztosította a miniszterelnök-helyettes javaslatát a budapesti vadászati világkiállítással kapcsolatban. Fontosnak tartotta, hogy azokat az eredményeket, amiket elért a magyar vadgazdálkodás, országnak-világnak meg lehessen mutatni néhány év múlva.


Kitért arra is: a 22 állami erdőgazdaság irányítása az FM-hez került. Ez pedig - mint mondta - azt jelenti, hogy az agrárgazdaság, a vadászat, az erdészet szervezetileg is erősödött. A magyar természeti kincsek az országban jelentős potenciált jelentenek, amire példaként hozta a miniszter, hogy évente mintegy 25 ezer vadász érkezik külföldről Magyarországra. Mindez azt is mutatja, hogy a magyar vadgazdálkodás eredményei a világ élvonalába tartoznak.

Fazekas Sándor jelezte: a minisztérium szeretné elérni, hogy a gasztronómia keretében a magyar vadhús megkülönböztetett márkaként jelenjen meg a piacon bel- és külföldön egyaránt. A halgazdálkodásról pedig azt tartotta fontosnak elmondani, hogy "komoly szabadidős tevékenységnek" számít Magyarországon, mivel igen sokan űzik a horgászatot hobbiként. Ezért is tartotta fontosnak, hogy a nemrégiben elfogadott halgazdálkodási törvény garantálja a horgászsikereket.

George Aman, a CIC elnökhelyettese üdvözölve a FeHoVa kiállítóit és látogatóit, Magyarországról, mint vadászati nagyhatalomról beszélt. Ezt alátámasztotta azzal is, hogy a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács végrehajtó bizottsága a FeHoVa kiállítás idején Magyarországon tartja ülését.

Forrás: MTI, kormany.hu, hirado.hu

Fotók: MTI/Mohai Balázs

Hírszerkesztő: Nagy László