"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

"Erdők védelme" program Fejér megyében

"Erdők védelme" program Fejér megyében

Az idei Erdők védelme akció kedden kezdődött a Mezőfalván tartott egyeztetéssel, amelyen a Vadex Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt., a Mezőfalvi Zrt., rendőrség és önkormányzati vezetők vettek részt. Márok Csaba polgármester egyebek mellett azt mondta el felvezetésében, hogy a falopások visszaszorításában elért eredményhez hozzájárult a közös fellépésük, a rendszeres ellenőrzés, az odafigyelés és a szociális tűzifa program is, amelynek keretében a rászorulóknak segíteni tudják a téli tüzelő gondok megoldását.

Dr. Varga Péter megyei rendőrfőkapitány is hasznos és jó példaként üdvözölte az erdővédő összefogást, amelyben a polgárőrök is segíteni tudnak.

A Vadex részéről elsőként Tóth Károly termelési vezérigazgató-helyettes foglalta össze a társaságuknál tavaly történt eseteket. Kiemelte: részt vesznek a Belügyminisztérium által szabályozott szociális tűzifa programban, mellette speciális megoldásként ágfát, illetve munkaigényesebb, de magasabb fűtőértékű tuskót is tudnak biztosítani a rossz anyagi helyzetben élőknek, rendkívül kedvező áron. Hangsúlyozta: erdőből faanyagot gyűjteni mindig valamilyen erdészeti fakitermelési tevékenység után lehet, az illetékes erdészet irányítása mellett. Fát erdőből legálisan kiszállítani csak bizonylat (számla) alapján lehet.

Katona József a Mezőfalvi Zrt. vadászati ágazatvezetője az összefogásuk visszatartó erejét emelte ki, valamint elmondta azt is, hogy vágástéri apadékot ők is biztosítanak a rászorulóknak téli tüzelőként, jelenleg például huszonketten szednek náluk fakivágás után visszamaradt ágakat. Javasolta továbbá, hogy ezen a télen ne csak nappal, hanem éjszaka is razziázzanak.

Forrás: duol.hu

Szerző: Körmendi Erzsébet

Fotók: Ady Géza

Hírszerkesztő: Nagy László