"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Fejlesztések óvják a pilisi flórát és faunát

Fejlesztések óvják a pilisi flórát és faunát

Befejeződtek a „Természetvédelmi fejlesztések a Pilisi Parkerdőben” elnevezésű, a Környezet és Energia Operatív Program egyik sikeres pályázata keretében 2012 és 2015 között végzett munkálatok – mondta el Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője. A fejlesztések Bajna, Bajót, Csolnok, Gyermely, Héreg, Nyergesújfalu, Pilismarót, Esztergom, Kesztölc, Pilisszentlélek és Dömös települések határaiban zajlottak.

A Pilisi Parkerdő Zrt. három erdészetének területén összetett természetvédelmi beavatkozásokat végeztek. Az élőhely-megőrzési program keretében, megelőzve a feltöltődést, kétéltű- és hüllőfajoknak élőhelyet adó három erdei kis tóból kotorták ki a hordalékot. Elvégezték a kiszáradt pilismaróti Miklós-deák-völgyi tavak rekonstrukcióját. Az erdei vízfelület létrehozása mellett vízi élőlények mozgását lehetővé tévő vízrendszert is kiépítettek. Természetvédelmi és településvédelmi szempontból is fontos feladat a csapadékvízzel való megfelelő gazdálkodás. A tudatos, szakszerű ténykedésnek köszönhető a sok ritka és védett kétéltű, hüllő- és madárfaj, például a kövi rák, az erdei és a gyepi béka, továbbá a fekete gólya stabil jelenléte a Pilisben. A Miklós-deák-völgyi tavak fontos funkciója, hogy – az erdei vízfelület növelése mellett – a három tóból álló tórendszert tápláló Malom-patak hordalékát a közeli Pilismarót védelme érdekében visszatartják.

Az illegális hulladéklerakás megakadályozására tizenegy sorompót helyeztek el az erdőbe vezető utak bejáratához. Nyergesújfalu határában elbontottak egy olyan elhagyatott, funkcióját vesztett, tönkrement vasbeton épületet, amely erdőfoltokkal és gyepekkel borított értékes természeti területen állt. 

Lomniczi Gergely felhívta a figyelmet arra, hogy a 65 ezer hektáron gazdálkodó Pilisi Parkerdő Zrt. kezelésében lévő területek 62 százaléka védett, ebből 17 százaléka fokozottan védett. Ebből adódóan a zrt. mindennapi munkájának része a természetvédelem. A társaság filozófiájához tartozik, hogy az aktív természetvédelem a gazdasági tevékenységüktől nem elválasztható. A védelmi, a gazdasági, illetve a turisztikai szempontoknak is integráltan, gyakran ugyanazon az erdőterületen kell megvalósulniuk – tette hozzá a szóvivő.

A Pilisi Parkerdő Zrt. 2008 óta több természetvédelmi célú programot hajtott végre. A legújabb ilyen program befejeztével 2008 és 2015 között az erdőgazdaság természetvédelmi oltalom alatt álló kezelési területén 1,1 milliárd forintot fordított aktív természetvédelemre.

Forrás: kemma.hu

Szerző: Fenyvesi Károly

Fotók: turistamagazin.hu

Hírszerkesztő: Nagy László