"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Fenyőpusztulás, fenyő szerkezetátalakítás a Gyulaj Zrt. Pincehelyi Erdészeténél

Fenyőpusztulás, fenyő szerkezetátalakítás a Gyulaj Zrt. Pincehelyi Erdészeténél

Az MTA Pécsi Területi Bizottsága Agrártudományok Szakbizottságának Erdészeti és Vadgazdálkodási Munkabizottsága soron következő ülését a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. Pincehelyi Erdészeténél tartotta.

A vendéglátók 2017. május 29-én a Bikács-Kistápén található Zichy Park Hotel konferenciatermében fogadták az ülés résztvevőit, ahol a szakmai aktuális témát fenyőpusztulást és fenyő szerkezetátalakítást tárgyalták és vitatták meg.

Gőbölös Péter vezérigazgató köszöntötte a megjelenteket, felvezetőjében vázolta a helyi szakmai erdőállomány-gazdálkodási problémákat, kihívásokat és a megoldásra vonatkozó szakmai irányelveket, megvalósítható reális célokat.

Ezt követően Szi Benedek Sándor erdészetvezető mutatta be röviden az erdészet Tengelici-homokvidéken történő gazdálkodását, a terület múltját, a jelen nehézségeit. Ezt követően két vendégelőadó következett.

Elsőként Dr. Csóka György, az ERTI Erdővédelmi Osztályának tudományos osztályvezetője tartott előadást a biodiverzitás erdővédelmi vonatkozásairól, a tőle megszokott lebilincselő stílusban. Ezt követően Vaspöri Ferenc, a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. erdőművelési osztályvezetője osztotta meg rendkívül hasznos tapasztalatait a fenyvesek természetes úton történő átalakításáról, illetve a szerkezetátalakítás jogszabályi hátteréről.

Az előadások után terepre indult a társaság, és két helyszínen Sipos Péter erdőművelési és fahasználati műszaki vezető mutatta be az erdészetnél kialakított szerkezetátalakítási technológiát.

Alföldi termőhelyi viszonyok, között tuskódepók visszahagyása nélkül, teljes talaj-előkészítéssel alakítják át a fenyveseket elegyes hazainyáras állományokká. Bíztató az őshonos fafajok elegyítése, így a fenyő monokultúrák helyett remélhetőleg elegyes hazainyár állományok fognak létrejönni, illetve a létrehozott állományok a természetvédelmi elvárásoknak is megfelelnek.

Az egyéves és befejezés előtt álló erdősítések után a 2016. évi Sphaeropsissapinea által károsított erdőrészleteket tekintettünk meg. Itt egy talajszelvény-gödör segítségével információt kaptunk a terület gyenge termőhelyi viszonyairól is.

Forrás: Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.

Szerző: Sipos Péter

Fotók: Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László