"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Február 1-től igényelhető támogatás fiatal erdők állományneveléséhez

Február 1-től igényelhető támogatás fiatal erdők állományneveléséhez

A Magyar Agrárkamara felhívja az erdőgazdálkodók figyelmét, hogy 2013. február 1-től vissza nem térítendő támogatás igényelhető az erdők gazdasági értékét növelő befejezett ápolás, tisztítás, törzsnyesés céljára.

Támogatást erdőgazdálkodó, azazaz erdészeti hatóság által vezetett erdőgazdálkodói nyilvántartásban szereplő tulajdonos vagy jogszerű használó igényelhet, valamint aki legalább 20 hektár olyan erdőrészlet területén gazdálkodik, amely magán- vagy önkormányzati tulajdonban van.

Azon erdőrészletekre vonatkozóan is pályázhat az erdőgazdálkodó, amely a 2012. évi támogatási időszakban is szerepelt igényként. A 11/2013. (I. 21.) számú MVH közlemény szerint a támogatási kérelmet 2013. február 1. és február 28. között az MVH által rendszeresített nyomtatványon az erdőrészlet elhelyezkedése szerint illetékes Erdészeti Igazgatósághoz postai úton kell benyújtani egy példányban.

A támogatás mértékének meghatározása erdőrészletenként, területi kategóriák alapján történik, ezeket a 25/2012. (II. 20.) számú VM rendelet 7. § (1) bekezdése rögzíti. Az erdőrészletenként maximálisan megítélhető támogatás mértéke 83 – 8 000 euró között van.

A jóváhagyható támogatás összege egy ügyfél egy támogatási kérelem benyújtási időszakban beadott kérelme alapján legfeljebb 70 000 eurónak megfelelő forint, de legfeljebb 21 millió forint. Jóváhagyó döntés olyan támogatási kérelem esetében hozható, amely a rangsorban legalább 20 pontot ért el. A támogatási jogosultság megállapítása során az Országos Erdőállomány Adattárban szereplő adatoknak a támogatási kérelem benyújtási időszakának első napja szerinti aktuális állapotát kell figyelembe venni.

A legkisebb támogatható terület tevékenységenként 1 hektár, amelyet a támogatási kérelemben, az adott tevékenységgel érintett erdőrészletek összterülete alapján kell megállapítani. Az erdőrészletek minimális mérete 0,3 ha. Befejezett ápolás esetén azonban az erdőrészlet 0,3 hektár nagyságot elérő részterülete is támogatható.

Forrás: Magyar Agrárkamara

Hírszerkesztő: Nagy László