2018. 03. 17. Ma Gertrúd, Patrik névnapja van. Pontos idő: 13:43
Ágazati, szakmai hírek

Fókuszban a kutatás-fejlesztés és innovációs folyamatok megerősítése | 2017-05-18

Tovább bővül a soproni tudásközpont

A Soproni Egyetem és az ELTE konzorciális együttműködésében, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében összesen 1,167 milliárd forint értékű vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a társadalmi innovációt szolgáló, a K+F+I szerepvállalást növelő intelligens szakosodás biztosítására.

Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program „EFOP-3.6.1-16-2016-00018 – A felsőoktatási rendszer K+F+I szerepvállalásának növelése intelligens szakosodás által Sopronban és Szombathelyen” című projekt célja az intézményi kutatás-fejlesztési és innovációs fókusz erősítése, a tudományos kutatói utánpótlás feltételrendszerének javítása és a tudományos produktivitás növelése, valamint a vállalatok és más kutatóhelyek és az egyetemek közötti kapcsolatok megerősítése.

Prof. Dr. Divós Ferenc (a projekt szakmai vezetője, a Soproni Egyetem professzora) a projekt céljaival kapcsolatban elmondta: „A Soproni Egyetem – egyetlen hazai felsőoktatási intézményként – az erdészet és faipar számára képez szakembereket és e mellett más iparágakat is kiszolgál képzési portfóliójával, így biztosítva a gyakorlati és tudományos utánpótlást. Az erdészet és a faipar ma már nem választható el a kapcsolódó támogató területektől, mint a közgazdaságtan, humán erőforrás menedzsment, informatika, környezetvédelem (beleértve a természetvédelmet is), ökogazdaság, automatizálás, termék- és formatervezés, bioenergetika és faszerkezetek, mely területek így együtt egy rendkívül komplex rendszert alkotnak. A Soproni Egyetem által képviselt portfólióban a projektben érintett valamennyi kar oktatási és kutatási kompetenciái, korábbi tevékenysége biztos alapot teremtenek a rendszerszintű képzési és K+F+I háttér továbbfejlesztésére, amely az Egyetem IFT-ben megfogalmazott, a kiemelt unikális területeire megcélzott közép-európai mértékadó szerep 4-5 éven belüli elérését szolgálja.”

A Soproni Egyetem három munkacsoporttal vesz részt a projekt végrehajtásában. Ezek:

1.Munkacsoport: GREENLAB - Tananyagfejlesztési és publikációs tevékenységet segítő munkacsoport

2.Munkacsoport: RESEARCH - Kutatási és ipari szolgáltatási munkacsoport

3.Munkacsoport: Szemléletformáló Központ, melynek célja a tudásnégyszög szereplői közötti folyamatos információáramlás, kapcsolattartás biztosítása

A teljes egyetemi struktúrát érintően a projektben kiemelt szerephez jut a soproni Campuson 2016. júniusában létrehozott Erdészeti és Faipari Kutatóközpont, melynek feladata elsősorban az erdészeti, vadgazdálkodási, fa-, papír- és bútoripari alap- és alkalmazott kutatások, ipari fejlesztések folytatásához szükséges szervezeti keretek biztosítása a hatékony kutatás érdekében.

Az ELTE szombathelyi helyszínén két munkacsoport kezdi meg működését.

Dr. Polgár Tibor (az ELTE PPK intézetigazgatója) a Komplex egészségfejlesztő program vezetője kiemelte: „A Komplex egészségfejlesztés munkacsoport célja, a projektben részt vevő, különböző munkakörökben dolgozó személyek egészségi állapotának folyamatos monitorozása és kontrollja. A pályázat céljaihoz illeszkedő munkahelyi egészségfejlesztő tevékenységeket "okos" eszközökkel mérjük, vizsgáljuk. Célunk az egészséget támogató munkakörnyezet kritériumainak kidolgozása, fejlesztő programok ajánlása.”

Dr. Kollár László (az ELTE Savaria Műszaki intézet oktatója) az Innovatív gyártástechnológiák, energetikai alkalmazások és széles skálájú mikroszerkezet meghatározó módszerek alkalmazása c. alprojekt koordinátora hozzáfűzte: „A projekt foglalkozik az innovatív technológiákkal, amelyek még nincsenek implementálva az ipari gyakorlatban, és amelyek kimutatják az anyagok tulajdonságainak potenciális javulását. További cél egy alkalmazási területnek, az energia átalakító és szállító rendszereket, szerkezeteket érő dinamikus hatások és azok következményeinek vizsgálata, valamint olyan beavatkozások kifejlesztése, aminek következtében az ilyen hatások által okozott károk kisebbek lesznek.”

A projekt sajtónyilvános nyitókonferenciájára Sopronban került sor, ahol a projektet Prof. Dr. Divós Ferenc (Soproni Egyetem) és Dr. Németh István (ELTE-SEK) mutatták be, majd a munkacsoportok ismertették a következő évek szakmai feladatait.

A konzorciumról: A konzorciumvezető Soproni Egyetem a hazai erdészeti kutatások egyik meghatározó központja, soproni campusán 2016-ban jött létre az Erdészeti és Faipari Kutató Központ. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ integrációja 2017 elején valósult meg. A projekt keretében a Soproni Egyetem 639.632.917, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Savaria Egyetemi Központja 527.346.679,- millió forint értékben részesül támogatásban a 2017-2020 közötti időszakban.

Fókuszban a kutatás-fejlesztés és innovációs folyamatok megerősítése
Forrás: SOE
Fotók: SOE
Hírszerkesztő: Nagy László
<< vissza
Megkezdődött a “Fedezd fel az örökséged! – 2018” erdőismereti vetélkedő

Megkezdődött a “Fedezd fel az örökséged! – 2018” erdőismereti vetélkedő | 2018-03-07

159 diákcsapat szállt ringbe az első helyért


Muzsikál az Erdő 2018-ban is!

Muzsikál az Erdő 2018-ban is! | 2018-03-07

A rendezvénysorozat 15. évadának programajánlata


Erdész adomány a kárpátaljai ferences misszió részére

Erdész adomány a kárpátaljai ferences misszió részére | 2018-03-04

A Budai Ferences Rendházban járt az OEE elnöke


Erdész kollégákat tüntettek ki a nemzeti ünnep alkalmából

Erdész kollégákat tüntettek ki a nemzeti ünnep alkalmából | 2018-03-14

Máig ható erőt ad 1848 példamutatása


A Natura 2000 támogatások adózása az őstermelők esetében

A Natura 2000 támogatások adózása az őstermelők esetében | 2018-03-14

Adófizetési kötelezettségek


142 nyertes pályázó, 4 Mrd forint támogatás erdészeti gépbeszerzésre

142 nyertes pályázó, 4 Mrd forint támogatás erdészeti gépbeszerzésre | 2018-03-14

Összesen hatmilliárd forint vidékfejlesztési forrás odaítéléséről döntöttek
Imperial22 futárszolgálat