"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Függőleges rönkvágó szalagfűrész átadás Franciavágáson

Függőleges rönkvágó szalagfűrész átadás Franciavágáson

Filozófiánk tudatos faipari tevékenységre épül, melynek során természetesen figyelembe vesszük a Bakonyban évszázados hagyományokkal rendelkező fafeldolgozást. Folyamatos fejlesztéseinknek köszönhetően mára Franciavágási Fűrészüzemünk az ország egyik legjelentősebb fűrészüzemévé nőtte ki magát. A Bakonyerdő Zrt. Franciavágási Fűrészüzemében 2012. évben beindult a technológiai fejlesztés, melynek első lépéseként az üzemben gyártott fűrészáru továbbfeldolgozásának technológiáját korszerűsítettük, valamint a keletkező melléktermék hasznosítása végett sor került egy bioenergetikai szempontból is jelentőséggel bíró brikettáló berendezés üzembe helyezésére - mondta el többek között Varga László vezérigazgató a Franciavágási Fűrészüzem új beruházásának átadó ünnepségekor.

A beruházások folytatásaként saját forrásból 2013. év végén, 2014. év elején megvalósult egy vízszintes rönkhasító szalagfűrész telepítése. Idén ősszel, pedig a korszerűsítés folytatásaként a hengeresfa feldolgozás két alapgépének – a függőleges rönkvágó szalagfűrészeknek – a cseréjét hajtottuk végre -folytatta a vezérigazgató.

Az elavult gépeket 2 db Dinaco 1400-as szalagfűrészre cseréltük. A méretpontos vágás érdekében új gépalapok készültek, és új rönk kocsikat üzemeltünk be. A faanyag védelem jegyében az anyagtovábbító sorokba gépenként beépítésre került 1-1 db tisztító kefe, melyek letisztítják a megtermelt fűrészáru felületét a fülledést okozó fűrészportól. Egyrészt a korszerűsítés, másrészt az új gépek beépítése végett az áram- sűrített levegőellátás és a porelszívás berendezései is megújultak, felújításra kerültek az anyagtovábbító pályák. Az új gépek üzemelése lehetővé teszi a kapacitás bővülését – átlagos átmérő esetén kb. 35- 40 rönkm3/műszak a felvágható mennyiség. A kevesebb fűrészlap cseréjére, karbantartásra fordított kieső idő miatt javul a munkaidő kihasználtsága. A méretpontosság a kihozatali arányt javítja, ezáltal a gazdaságossági mutatók javulnak.

Felújítottuk továbbá a csarnok épületét, teljesen új lett a tetőszerkezet és energiatakarékos világítótestek kerültek elhelyezésre. A szociális blokk megújításával, pedig a dolgozók munkakörülményeit javítottuk. A beruházás megvalósításában a külső vállalkozókon kívül jelentős részt vállaltak az üzem TMK dolgozói is.

A beruházást a Bakonyerdő Zrt. teljes mértékben saját forrásból hajtotta végre, a gép beszerzése 110 millió Ft-ot, az épületek felújítása 50 millió Ft-ot, a gépészeti és egyéb költségek 45 millió Ft-ot tettek ki, tehát a fejlesztés összköltsége 205 millió Forint volt.

Az újonnan telepített függőleges rönkvágó szalagfűrészek a mennyiségi és az értékkihozatal javításával nagymértékben hozzájárulnak a Franciavágási Fűrészüzem termékei piaci pozíciójának erősítéséhez. A nagyobb mennyiségű felvágás fajlagos költségcsökkenést eredményez, és több késztermék értékesítésének lehetőségét biztosítja. Mindezek együttes hatása az üzem eredményességének javulásához vezet.

A vidék fejlődésének munkahelymegőrző fejlesztéseivel, elősegítik annak a célnak elérését, hogy az állami területeken gazdálkodó erdészeti társaságoktól lehetőség szerint egyre kevesebb fűrészipari alapanyag kerüljön feldolgozás nélkül a vevőkhöz- fejezte be avató beszédét Varga László.

Az új faipari beruházást Bitay Márton Örs a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára, Varga László vezérigazgató és  Vörös Tibor polgármester avatta fel.

Forrás: Bakonyerdő Zrt.

Fotók: Bakonyerdő Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László