"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Átadták a Galyatetői Turistacentrumot - videóval!

Átadták a Galyatetői Turistacentrumot - videóval!

A közel 500 millió forint uniós támogatásból megvalósuló fejlesztés nyomán hazánkban egyedülálló ökoturisztikai szolgáltatóközpont született, amely nemcsak korszerű, de környezetbarát is.

A szombat délelőtti megnyitó dr. Jung László, az EGERERDŐ Zrt. vezérigazgatójának beszédével kezdődött, utána Garancsi István, a Magyar Természetjáró Szövetség elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd Orbán Viktor miniszterelnök mondott ünnepi beszédet. Ezt követően Beer Miklós katolikus püspök, Hegedűs Béla református püspökhelyettes és Győri Tamás József evangélikus lelkész áldotta meg a turistacentrumot.

A kormányfő szombaton, a galyatetői turistaközpont átadásán mondott beszédében a migrációs válságra utalva hangsúlyozta, az országot meg kell védeni, és ebben nem lehet engedményt tenni, ugyanakkor a kormány a normális élet építéséről sem mondhat le.

Ennek pedig egyik fontos eleme a természetjárás fejlesztése, ami lehetővé teszi, hogy "az ország valóban a miénk lehessen", belakható és elérhető legyen legtávolabbi pontja is - fogalmazott Orbán Viktor. A felújított galyatetői turistaközpontról azt mondta, az a fejlett európai országok bármelyikében is a kiválóbbak közé tartozna.

A miniszterelnök hangsúlyozta: a természetjárás területén is most kell összeállítani a következő évek pénzügyi programjait, ezért arra bíztatta a Magyar Természetjáró Szövetséget, a civil szervezeteket, az érintett önkormányzatokat, erdészeteket és az egyházakat, "rakják össze" elképzeléseiket és tegyék le a kormány asztalára, hogy beilleszthessék a fejlesztési tervek közé.

Garancsi István, a Magyar Természetjáró Szövetség elnöke felidézte: két és fél év alatt erdőgazdaságok és civil szervezetek együttműködésével valósult meg a program. Szavai szerint a projekt ékköve a galyatetői turistacentrum, valamint a közelben lévő felújított kilátó. "A mai nappal nem csak egy házat nyitunk meg, hanem, reményeink szerint egy új, a komplexum üzemeltetésére vonatkozó modellt is megmutatunk" - fogalmazott Garancsi István.

Dr. Jung László, a Magyar Természetjáró Szövetség konzorciumi partnere, az Egererdő Zrt. vezérigazgatója emlékeztetett: az erdő védelmi, gazdálkodási és közjóléti szerepet is ellát. Azt mondta, szigorú gazdálkodási keretek között soha nem mondhatunk le az erdő folyamatosan megújulni képes termékéről, a fáról. Az erdő ugyanakkor a légkör egyik legnagyobb szén-dioxid-szint szabályozója is - fűzte hozzá. Arról is beszélt, hogy az erdő rengeteg földtani, víztani, növény- és állattani, illetve kultúrtörténeti értéket őriz. Jung László szerint minél fejlettebb egy társadalom, tagjai annál több időt töltenek rekreációval, kikapcsolódással, pihenéssel. A vezérigazgató felidézte: a társaság 2010 óta 2,1 milliárd forintot fordított fejlesztésekre.

Az avató ünnepséget követő sajtótájékoztatón Győri Tamás József, a Magyar Természetjáró Szövetség igazgatója elmondta: a csaknem hárommilliárd forintnyi forrásból megújult Országos Kékkör észak-magyarországi régiójában több mint 800 millió forintot fordítottak fejlesztésekre. Ennek volt része a galyatetői turistacentrum, valamint a kilátó felújítása, de egyéb infrastrukturális fejlesztésekre is sor került a régióban.

Dobre-Kecsmár Csaba, az Egererdő Zrt. vezérigazgató-helyettese azt mondta: az eredetileg 17 méter magas kilátót 13 méterrel megnövelték, így annak legmagasabb pontja immár éppen 1000 méteren van. A felújítás és bővítés 70 millió forintba került.

Forrás: MTI, turistamagazin.hu

Fotók: Gulyás Attila/TM, videó:turistamagazin.hu

Hírszerkesztő: Nagy László