"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Gemenc – Az árterek világa

Gemenc – Az árterek világa

Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejét kiválóan ismerő erdész szakemberek támogatták szakmai tanácsaikkal, gyakorlati iránymutatásukkal öt éven keresztül a mozikban most megjelenő „Gemenc – Az árterek világa” című természetfilmet készítő stábot.

A Gemenc Zrt. szakemberei az országosan ismert és népszerű bekamerázott fekete gólyafészkek felvételeinek biztosításától, az ártéri erdő zoológiailag különleges területeinek bemutatásán keresztül, a 2013-as nagyárvíz megörökítéséig jelentős szakmai és gyakorlati segítséget nyújtottak a film elkészítéséhez. Az erdőgazdaság fontosnak tartja, hogy nemzeti természeti értékeinkről maradandó dokumentumok készüljenek, ezért támogatja a Gemenci erdő növény- és állatvilágát hitelesen bemutató filmeket, így segítette például a „Vad Magyarország” vagy éppen „Gemenc – Az árterek világa” című fim stábjait is. 

2017. május 18. óta vetítik a magyar mozik „Gemenc – Az árterek világa” című filmet. A közel öt éven keresztül forgatott alkotás a Gemenc Zrt. szakmai támogatásával készült. Az erdőgazdaság szakemberei segítették az ideiglenes lesek helyének meghatározását, ők adtak tanácsot a megfelelő területek kiválasztásában és segítették a film minél érdekesebb képi világának létrejöttét. 2013-ban az erdőgazdaság két fekete gólya-fészek kamerákkal való megfigyelését és a kamerák folyamatos üzemeltetését is biztosította. Így válhatott a mostani természetfilm két főszereplőjévé Tóbiás és Sára az internet gemenci fekete gólya „sztárjai”. Az itt rögzített felvételeket használták fel a gólyák fészekbeli életének bemutatására.

A 2013-as árvíz megörökítésekor is fontos szakmai segítségét nyújtottak az erdőgazdaság szakemberei. Az erdei állatok védelme kapcsán például kiemelten figyeltek arra is az erdészek, hogy a menedéket találó állatokat semmilyen emberei tevékenység, így a filmforgatás se zavarja.

A film támogatásával fel kívánja hívni a Gemenc Zrt. a figyelmet, hogy az általa védett és kezelt területek páratlan természeti értékeit fontos megismertetni a nagyközönséggel is.

Forrás: Gemenc Zrt.

Fotók: Gemenc Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László