"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Fokozottabb figyelemmel zajlik a vadetetés Gemencen

Fokozottabb figyelemmel zajlik a vadetetés Gemencen

A hó és a fagy miatt nagyobb mennyiségű takarmánnyal, naponta etetik a vadakat a gemenci erdőgazdaság területén - közölte a Gemenc Zrt. az MTI-vel. A tartós fagy beálltával a nádasokra, mezőgazdasági területekre, erdőfoltokra is kiterjesztették a takarmányozást, a táplálékot lovas fogattal és traktorral szállítják a vadetetőkhöz.

A nagyvadak főleg lucernaszénát, almatörkölyt, a nyulak, fácánok, foglyok  kukoricát kapnak, de jelentős vitamin- és nyomelemtartalma miatt fontos takarmány a szarvasok számára a télen kivágott nemes és fehérnyárfák, fűzek ágainak kérge is - írta közleményében az erdőgazdaság.

Az 55 ezer hektár vadászterületen gazdálkodó gemenci erdőgazdaság a téli időszakban ezer hektáronként havonta 50 mázsa takarmányt fordít a vadak etetésére, ez a mennyiség most a kétszeresére is nőhet - mondta az MTI-nek Janács Gergely, a Gemenc Zrt. bátaszéki erdészetének vezetője, hozzátéve, hogy a takarmány nagy részét a társaság saját területein termeli meg.

Az erdőfoltokon elhelyezett táplálék azért fontos, hogy a szarvasoknak és főleg az őzeknek ne kelljen nagy távolságot megtenniük a jegesre fagyott hóban, eközben ugyanis megsérülhetnek - tette hozzá. A takarmány mellett az etetők környékére szénát is vittek, ahol a vadmalacok menedéket találtak a hideg ellen. A szakember szerint az idei szaporulatot a szokásosnál korábbra várják, a területen már láttak malacokat.

A téli időszakban normális körülmények között a gemenci erdő több ezres vadállománynak kevesebb mint tíz százaléka hullik el. 2013-ban a szokatlanul télies márciusi, áprilisi idő miatt érzékelhetően több volt az elpusztult vad, a júniusi árvíz miatt pedig a hullámtéri területen 50 százalékot is meghaladta az elhullott vadak aránya - mondta az erdészetvezető.

A gemenci erdőben február 1-jétől március 14-ig erdőlátogatási tilalmat rendelt el a Gemenc Zrt., ez idő alatt csak a tanösvényeket, két kijelölt turistautat és az erdei vasút megállóit lehet felkeresni. A korlátozás oka, hogy a gímek jellemzően februárban hullajtják agancsukat, a trófeákat illegálisan gyűjtők pedig zavarhatják az állatokat - mondta Janács Gergely.

Forrás: MTI, Gemenc Zrt.

Fotók: origo.hu

Hírszerkesztő: Nagy László